Venetië / Bezienswaardigheden / Santa Maria Gloriosa dei Frari

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Een gotische basiliek in Venetië

Santa Maria Gloriosa dei Frari

Ontdek de artistieke waarde van de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, een elegante basiliek in Venetië met een meesterwerk van Titiaan.

Info Santa Maria Gloriosa dei Frari Venetië

Locatie San Polo, 3072, 30125 Venezia
Tickets
  • Volwassenen € 5,00 of inbegrepen in deze Chorus Pass waarmee u 15 Venetiaanse kerken kunt bezoeken
  • Studenten tot 29 jaar € 2,00
  • Kinderen tot 11 jaar gratis
  • Audioguide € 2,00
Tijden Dagelijk geopend:
  • Maandag t/m vrijdag 9:00 - 19:30 uur (last entry 19:00 uur)
  • Zaterdag 9:00 - 18:00 uur (last entry 17:30 uur)
  • Zondag 13:00 - 18:00 uur (last entry 17:30 uur)
  • 25 en 26 december gesloten
Website Officiële website

De Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Deze gotische kerk in de wijk San Polo van Venetië heeft een eenvoudige en elegante uitstraling. Als u met de gondel op pad bent gegaan, stapt u zelfs vanuit de boot bijna de kerk binnen. Er ligt enkel nog een plein dat u over dient te steken. Zodra u de basiliek Santa Maria Gloriosa dei Frari binnen stapt, ontdekt u de historische invloeden die maar liefst acht eeuwen terug gaat. Niet alleen het stenen gebouw zelf, maar ook de glas in lood ramen en de vele schilderijen en beelden die hier tentoon gesteld zijn maken indruk.

Basilica di santa Maria Gloriosa dei FrariDe Basilica di santa Maria Gloriosa dei Frari
basiliek VenetiëInterieur van de mooie basiliek in Venetië

Een kerk van Franciscaanse origine

De enorme kerk herbergt het bekende werk van Titiaan: “Madonna di Ca’Pesaro”, dat geschilderd werd tussen 1519 en 1526. Dit meesterwerk blinkt uit door het gebruik van kleuren, waarbij – geheel ongebruikelijk voor die tijd – de Maagd Maria niet centraal afgebeeld werd, maar uit het midden naar rechts geschilderd was. Door de grote, opvallende kolom achter haar, trekt Maria met kind toch direct uw aandacht.

Het werk blinkt uit door de beweging die er van uit gaat. Petrus is aan het lezen en stopt om de knielende Jacopo Pesaro aan Maria voor te stellen. De vlag en gele mantel bewegen mee in de wind. Andere details, zoals de engelen op de donkeren wolk, voegen iets donkers toe, maar door de schaduw die het creëert, heeft het ook een realistisch effect op het schilderij.

Andere werken in de Santa Maria dei Frari

Behalve het prachtige altaarstuk 'The Assumption' van Titiaan zijn er schilderijen van o.a. Donatello en Bartolomeo Vivarini te zien. Daarnaast ook beelden, houtsnijwerken en de monumenten ter ere van Canova en Titiaan. Verder oefent het gebouw zelf – met de fleurige vloeren, imposante kolommen en bijzondere kapellen – ook een enorme aantrekkingskracht op je uit. Wilt u een bijzondere ervaring meemaken? Kijk dan op de officiële website in de kalender met evenementen of er tijdens uw verblijf een mis in de basiliek is.


Waar ligt de basiliek in Venetië?

De basiliek ligt in de wijk San Polo. Uw bezoek is ideaal te combineren met de Scuola Grande di San Rocco die achter de basiliek is gelegen.

Venetië basiliek
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."