Venetië / Openbaar vervoer Venetië (Vaporetto)

Vervoer in Venetië (waterbussen)

Boten en openbaar vervoer Venetië: watertaxi en vaporetto tickets

vaporetto venetie

Info en tickets vaporetto (waterbus), watertaxi, traghetto, boten en dagpassen voor het openbaar vervoer in Venetië.

Vervoer in Venetië

De beste manier – die u altijd bij u heeft – is de benenwagen. U loopt uw hotel naar buiten en kiest de richting van Venetië die u die dag wilt gaan verkennen. U kunt in Venetië zelf blijven, maar ook één van de eilandjes er om heen bezoeken. Dan wordt wandelen wel iets lastiger natuurlijk. Waar de straatjes en bruggen u verder helpen, kunt u ook altijd kiezen voor een meer idyllische route over water. Zo komt u ook op de eilandjes, per boot. Wilt u niet wandelen of eilanden bezoeken? Dan zijn dit de verschillende mogelijkheden:

1. Vaporetto (waterbus)

Allereerst kunt u de Vaporetto pakken als u via de kanalen naar een bezienswaardigheid of restaurant wilt gaan. Dit wordt ook wel de waterbus genoemd en de ACTV is het bedrijf dat voor het openbaar vervoer in Venetië zorgt. U herkent het logo van de ACTV dan ook snel op de waterbus. U betaalt een vaste prijs voor een Vaporetto dagpas en u kunt dit kaartje de hele dag gebruiken. U hoeft het pas af te stempelen bij het aan boord gaan, dus als u meerdere kaartjes koopt voor uw verblijf en u gebruikt een dag geen waterbus, dan kunt u deze op een andere dag gebruiken. Het handige is ook dat u de Vaporetto tickets van te voren kunt bestellen en niet eens meer hoeft af te drukken. U kunt het kaartje namelijk ook vanaf uw telefoon gebruiken.

Tip 1: U kunt al vooraf uw tickets voor de Vaporetto bestellen, waarbij u de keuze heeft uit de volgende Vaporetto tickets:

  • Vaporetto ticket 75 minuten (€ 9,50)
  • Dagticket, deze dagpas is geldig voor de waterbussen in Venetië en de eilanden Lido, Murano en Burano (€ 25)
  • Ticket voor 2 dagen, welke geldig is voor de waterbussen in Venetië en de eilanden Lido, Murano en Burano (€ 35)
  • Ticket voor 3 dagen, welke geldig is voor de waterbussen in Venetië en de eilanden Lido, Murano en Burano (€ 45)
  • Ticket voor 7 dagen, welke geldig is voor de waterbussen in Venetië en de eilanden Lido, Murano en Burano (€ 65)
  • ACTV Combi, een stadspas met zowel tickets voor de waterbussen, het Dogenpaleis als de San Marcobasiliek (vanaf € 86)

Tip 2: Denkt u gebruik te gaan maken van de Vaporetto? Download dan de 'AVM Venezia app' in de Play Store. Dit is een handige routeplanner van het vervoersbedrijf ACTV, zodat u precies weet welke lijn u moet pakken in de buurt van uw hotel.

Vaporetto ticketsDe Vaporetto, oftewel waterbussen van Venetië
watertaxi VenetiëDe prijzige watertaxi

2. Watertaxi Venetië

U kunt ook een watertaxi reserveren. Deze wacht u op bij het hotel en brengt u naar elke gewenste bestemming. Deze persoonlijke taxi over water is vaak prijzig, maar levert u dan wel een exclusieve ervaring op. Bij deze watertaxi’s kunt u ook een tour boeken of ze brengen u naar de eilanden Murano, Burano of Torcello. Ook een tocht over het Canal Grande behoort tot de mogelijkheden bij de watertaxi’s van Venetië.

3. Van en naar vliegveld

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van vervoer tussen de luchthaven Marco Polo van Venetië en uw hotel in Venetië? In dit artikel gaan we uitgebreid in op de mogelijkheden van en naar het vliegveld.

Meer info vliegveld Venetië

4. Gondels

De bekende gondel – in het Italiaans gondola – is een belangrijk vervoermiddel in Venetië, niet alleen voor mensen, maar ook voor goederen. Bij een gondel behoort – in tegenstelling tot de traghetto – wel een tour tot de mogelijkheden. U spreekt het beste voor u vertrekt een prijs af met de gondelier of boekt vooraf uw gondeltocht online. Een gondeltocht in de avonduren is overigens duurder dan overdag. Verder kunt u met maximaal 6 mensen aan boord stappen en aangezien u per gondel betaalt en niet per persoon, kan deze boottocht met een gezin dus qua prijs nog best meevallen. U krijgt er wel een unieke ervaring samen voor terug.

Meer info over gondels

5. Traghetto

Speciaal voor het oversteken van het Canal Grande is de traghetto in het leven geroepen. Hierdoor hebt u binnen Venetië niet alleen de vier bekende bruggen die de stadsdelen met elkaar verbinden, maar ook zeven oversteekplaatsen per traghetto. Het betreft hier een oude gondel die ontdaan is van al zijn toeters en bellen. Na een opknapbeurt wordt hij ingezet als vervoermiddel op vaste oversteekpunten. Vergis u dus niet, als u in deze gondel stapt krijg u geen rondleiding door Venetië. Er is geen gids aanwezig die u over alle bezienswaardigheden tussen begin- en eindpunt vertelt. De gondel brengt u enkel van het ene punt naar het andere punt op dezelfde hoogte van het kanaal en kost waarschijnlijk rond de 2 euro. Inwoners van Venetië blijven staan als ze de traghetto pakken, maar schaam u niet om te gaan zitten als u wiebelig op de benen staat.

BootDe Traghetto om de Canal Grande over te steken
Gondel VenetiëPer gondel door Venetië
openbaar Vervoer Venetië
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."