Venetië / Bezienswaardigheden / Cannaregio

Cannaregio wijk in Venetië

De Venetiaanse wijk met de Joodse Ghetto

Cannaregio

Cannaregio is een van de zes Venetiaanse stadsdelen en de rustige wijk is vooral bekend vanwege de Joodse Ghetto van Venetië.

Bezoek Cannaregio, een rustige wijk in Venetië

Als u met de auto of trein vanaf het vasteland de brug naar Venetië over steekt, ligt het stadsdeel Cannaregio aan uw linker hand. Het treinstation Stazione di Venezia Santa Lucia ligt zelfs al in Cannaregio. Het is een van de zes Venetiaanse stadsdelen en het is vooral bekend vanwege de Joodse wijk, ook wel het Joodse Ghetto genaamd. Zo vindt u er het Campo del Ghetto Nuovo met haar oude synagogen, kunstgalerijen en het Joods historisch museum. Ook kunt u hier genieten van de vele winkeltjes, restaurants en koffietentjes. Het is in dit stadsdeel overigens meestal veel rustiger dan in de andere delen van Venetië. Ronddwalen door de straten van Cannaregio kan tijdens uw verblijf een welkome afwisseling zijn.

CannaregioDe Campo del Ghetto, bekend plein in Cannaregio
CannaregioDe Ponte dei Tre Archi, een bekende brug in Cannaregio

Bezienswaardigheden in stadsdeel Cannaregio

De beste manier om de wijk Cannaregio te ervaren is vooral om lekker door de wijk heen te dwalen. Ervaar de rust van de niet-toeristische wijk, laat u verrassen wat er na elke volgende bocht of steegje komt en duik de onbekende zijstraatjes in. Een aantal punten die u tijdens uw wandeling kunt opzoeken zijn:

Joodse Ghetto

Met de Joodse historie van Venetië mag u het Joods museum niet missen. Het Museo Ebraico di Venezia is een vrij klein museum met een interessante collectie en u leert er alles over de geschiedenis van de Joden in dit deel van Italië. De kanalen die in de buurt liggen – voor als u er per gondel naar toe wilt – zijn Rio della Misericordia en Rio del Ghetto. Maak bijvoorbeeld gebruik van deze rondleiding met gids inclusief Synagoge bezoek. Of eet koosjer in het café op dezelfde locatie om uw bezoek in deze wijk af te ronden.

Het Museo Ebraico di Venezia leert u alles over hoe deze Joodse wijk zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld en hoe de Joodse gemeenschap in Venetië leefde. Het is een klein, maar fraai museum met een interessante collectie die tentoon gesteld wordt. Bezoek de synagogen, haal wat lekkers bij de Joodse bakker en snuffel bij de winkeltjes met Joodse spullen. U kunt in het museum deelnemen aan een tour met gids, of start de middag met een koosjere lunch in het museumcafé. Het museum ligt aan de Rio del Gheto in de wijk Cannaregio.

  • Openingstijden: Zondag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur (donderdag tot 18:30 uur) en zaterdag gesloten
  • Tickets (museum + 2 synagoges): Tickets € 12,00 / Onder 18 jaar en studenten tot 26 jaar € 10,00
  • Officiële website
Ghetto van VenetiëDe toegang tot de Ghetto van Venetië
Museo EbraicoIn de Ghetto vindt u het Museo Ebraico

Ca’ d’Oro

Een museum direct aan het Canal Grande is Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro. Handig is dat er een waterboot recht voor de deur stopt. Dit Ca' d'Oro museum heeft werken uit de Renaissance van onder andere de kunstenaars Titiaan en Van Dyck. Het museum is gehuisvest in een 15e-eeuws paleis en is vooral favoriet bij bezoekers, omdat u er een combinatie van oude en nieuwer werk kunt bezichtigen. Vanaf de balkons kunt u genieten van het uizicht over het Canal Grande en behalve de sierlijke architectuur, vallen ook de diverse (mozaïek)vloeren direct op (Info en tickets Ca d'Oro).

Chiesa della Madonna dell’Orto

Wilt u de plek zien waar de overblijfselen van de schilder Tintoretto begraven liggen? Ga dan naar de Chiesa della Madonna dell’Orto. De kerk is goed onderhouden en het klooster dat er naast ligt is favoriet bij vele Venetië-gangers. De glas in lood ramen, de donkere schilderijen met hier en daar een paar felle kleuren en de architectuur van zowel de binnen- als buitenkant van deze kerk zijn bijzonder om te aanschouwen.

Ca' d'Oro VenetiëDe Ca' d'Oro in Venetië
Madonna dell'Orto in VenetiëDe Madonna dell'Orto in Venetië

Tip: Bijzondere tour na zonsondergang

Wilt u een keer iets anders beleven dan de standaardtours die in elke stad aangeboden worden? Wat dacht u van een mysterie tour in het stadsdeel Cannaregio, waarbij uw gids u alle ins en outs vertelt over de legendes van deze plek? De kleine straatjes en geheime locaties worden door de ervaren gids voorzien van allerlei spookverhalen. U komt op plekken waar u zelf wellicht nooit gekomen zou zijn, aangezien het soms een doolhof is waar u echt de weg moet kennen om er weer uit te geraken. De gids neemt u vol enthousiasme mee terug in de tijd en vertelt u over het mysterieuze verleden van dit deel van Venetië. Wie weet zie u – net als de huidige inwoners van de wijk regelmatig overkomt – tijdens de tour ook nog wel een spookachtige verschijning gedurende deze spannende avond. Maak uw borst maar nat.

Meer info mysterie tour

CannaregioDe mysterieuze kant van Cannaregio?
CannaregioDe kerk Santa Maria Assunta detta i Gesuiti

Santa Maria Assunta Detta I Gesuiti

Deze barokke kerk uit de 18e eeuw is aan de voorzijde voorzien van veel versieringen in de vorm van beelden. De Chiesa di Santa Maria Assunta Detta I Gesuiti in Cannaregio is echter ook aan de binnenzijde rijkelijk gedecoreerd. Het plafond en de vloeren zijn magnifiek en vooral het marmer is zeer herkenbaar aanwezig. U zult hier niet veel informatie aantreffen, maar er valt genoeg te zien dat het gebrek hieraan naar de achtergrond doet verdwijnen. Neem de tijd om alle kleuren – vooral goud en blauwgroen – en de aanwezige schilderingen goed in u op te nemen. Geniet hier ook van wat rust, want u zult hier meestal geen drommen mensen aantreffen. Tip: naast de kerk zit een kloostertuin waar u bij het betreffende café even heerlijk kunt ontspannen.

Santa Maria dei MiracoliGevel van de Santa Maria dei Miracoli
Cannaregio wijk VenetiëInterieur van de Santa Maria dei Miracoli

Santa Maria dei Miracoli

Een andere kerk is Chiesa di Santa Maria dei Miracoli. Deze kerk ligt aan de Rio dei Miracoli. Vooral de vijftig cassetten in het plafond met in het midden de schilderingen trekken hier uw aandacht. Het bijzondere aan deze 15e-eeuwse kerk is het feit dat er niet door verschillende ontwerpers aan gewerkt is. De kerk is dus één stijl gebleven, terwijl dit bij geen enkele andere kerk in Venetië het geval is.


Waar ligt Cannaregio in Venetië?

Venetië ghetto
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."