Venetië / Venetië bezienswaardigheden

Venetië bezienswaardigheden

Top 25 Activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Venetië

Venetië bezienswaardigheden

Wat te doen in Venetië? Top 25 Bezienswaardigheden Venetië bezoeken, een overzicht van toeristische attracties, tips hoogtepunten bezoeken, excursies en activiteiten in deze Italiaanse stad. Wat zijn de bezienswaardigheden in Venezia?

Wat te doen in Venetië? - Top 25 Venetië bezienswaardigheden

Venetië is een prachtige stad in Italië, bestaande uit meer dan 100 kleinere eilandjes. Een deel van de eilanden ligt dichter bij elkaar en wordt verbonden door de vele kanalen. Andere eilanden liggen verder uit elkaar. Venetië bezoeken per boot is vanwege al het water echter wel de gangbare manier om u te verplaatsen naar de Venetië bezienswaardigheden. De Italiaanse stad is bij uitstek geschikt om wandelend te bezoeken. De kleine straatjes en bruggetjes die wijken met elkaar verbinden spreken erg tot de verbeelding. Tijdens uw bezoek aan Venezia mogen een aantal hoogtepunten niet ontbreken, zoals het Piazza San Marco met de daaraan gelegen Basiliek van San Marco en een tocht met de authentieke gondels. Lees al onze Venetië-tips voor deze unieke bezienswaardigheden van Venetië bezoeken. Wat te doen in Venetië?

San Marco Basiliek

1. Must See: San Marco Basiliek

Of het nu uw eerste of 10e keer Venetië bezoeken is, de Basilica di San Marco blijft indruk op u maken. Deze kathedraal is voorzien van zoveel details – van gouden koepels met beschilderingen aan de binnenkant tot fraaie decoraties van beelden en dieren aan de buitenzijde – dat u ogen te kort komt. Elke bezoek ziet u weer iets anders, zo ook op de verschillende tijdstippen op de dag. Tip: neem de tijd om het mozaïek goed te kunnen observeren. Meer info over de must see highlight van Venetië bezoeken, de 'Basilica di San Marco'.

San Marcoplein Venetie bezoeken

2. San Marcoplein

Het San Marco plein is het startpunt voor veel activiteiten in de omgeving. Aan het plein liggen Museo Correr, Archeologisch Museum, Torre dell’Orologio en de Basilica di San Marco en het ernaast liggende Dogepaleis. Het plein gaat vanaf het centrale deel de hoek om richting het Canal Grande, waar de pieren voor diverse bootvaarten liggen. Het plein valt vooral op door de galerijen die er om heen liggen. Kies uw tijdstip echter goed uit als u niet van drukte houdt. Meer info bezienswaardigheden rond het 'San Marcoplein'.

Dogenpaleis

3. Dogepaleis

Het Dogepaleis – ook wel Palazzo Ducale genoemd – was de thuishaven van de doge, de leider van de republiek die Venetië vroeger was. In dit paleis in Gotische stijl waren vroeger ook politieke instanties gevestigd. Nu is het Dogepaleis een museum, waar u onder andere de kamers van de doge kunt bezichtigen. Vanuit het Dogepaleis gaat een brug het kanaal over: de Ponte dei Sospiri. Deze brug werd door veroordeelden die hun straf hadden gehoord, gebruikt om aan de overkant van het kanaal de gevangenis in te gaan.

📌 Tip: Het is handig vooraf uw combiticket voor het Dogepaleis aan te schaffen via deze website.

Rialtobrug

4. Canal Grande & Rialtobrug

Het Grote Kanaal – of Canal Grande – stroomt dwars door de 6 stadsdelen van Venetië. Vele kleinere kanalen komen uiteindelijk uit op het Canal Grande. Dit kanaal is prachtig om vanaf de kant te zien, maar een boottocht laat u de bezienswaardigheden van Venetië vanaf het water ervaren. Dat moet u toch op zijn minst één keer in uw leven gedaan hebben. Ongeveer halverwege het Canal Grande ligt de beroemde Ponte di Rialto. Deze overdekte voetgangersbrug is voorzien van vele winkeltjes waar u als toerist uw souvenirs kunt kopen.

La Fenice theater Bezienswaardigheid in Venetië

5. Teatro la Fenice

U hoeft niet van theater te houden om het prachtige interieur van dit pand te kunnen waarderen. De fluwelen fauteuils, de rijkelijk gedecoreerde balkons, de verlichting en het waanzinnige plafond maken een bezoek aan dit theater ook zonder voorstelling bijzonder. In het Fenikstheater vinden echter diverse soorten voorstellingen plaats, zoals opera en ballet, maar ook concerten. Als u wilt kunt u in het Venetiaanse Teatro La Fenice dus een avond doorbrengen en tijdens de pauze ook nog naar alle kleuren en schilderingen staren. Overdag kunt u ook deze tour door theater La Fenice boeken.

Murano, Burano & Torcello

6. Eilandentour: Murano, Burano & Torcello

Rondom Venetië liggen diverse eilanden die u kunt bezoeken met een tour. Murano ligt het dichtst bij Venetië en staat vooral bekend om haar glaskunst en hier aan gerelateerde musea en winkels. Burano is een stukje verder varen. Hier kunt u niet om de straat met gekleurde huisjes heen. Torcello is van deze drie eilanden het verste weg gelegen. Op dit eiland ligt de Basilica di Santa Maria Assunta en heeft u prachtig uitzicht over de lagune. Deze Burano, Murano & Torcello eilandentour is een activiteit die eigenlijk niet mag ontbreken bij uw bezoek aan Venetië.

📌 Tip: U boekt eenvoudig vooraf uw tour naar deze prachtige eilanden bij één van onderstaande drie aanbieders:

Guggenheim museum Venetië

7. Peggy Guggenheim Collection

Vanaf het Canal Grande ziet u het Peggy Guggenheim museum al liggen. Het gebouw oogt sober door een enkele verdieping, maar toch maakt het ook indruk. De moderne collectie schilderijen en de tuin met beelden die achter het museum ligt, zijn bijzonder om te aanschouwen. U vindt hier voornamelijk Europese en Amerikaanse kunstwerken. Verder straalt er een bepaalde rust uit van dit museum en dat is soms een welkome verrassing in een drukke stad als Venetië. Let op: in het hoogseizoen is het wel aanbevolen tickets voor een tijdslot te reserveren.

Wat doen in Venetië- Campanile

8. Hoogtepunt: Beklim de Campanile

Deze toren staat op het San Marco plein, tussen het Museo Archeologico en Torre dell’Orologio in. Allereerst vallen de bakstenen van de toren op, maar daarna zult u ook de voet van de toren zien. De pilaren en decoraties bij de ingang zijn zeer indrukwekkend, maar dan gaan uw ogen naar de top van de Campanile. Het groen uitgeslagen koper, de marmeren versieringen en de gouden engel bovenop maken de toren helemaal compleet. U kunt de toren beklimmen (reserveer uw tickets) om van het geweldige uitzicht over het Piazza San Marco en de lagune te genieten.

Cannaregio venetie

9. De wijk Cannaregio & Campo del Ghetto

Venetië bestaat behalve uit de vele eilandjes die tot de gemeente Venezia horen, uit zes grotere wijken. Cannaregio is één van deze wijken en ligt het meest noordelijkst. In Cannaregio vindt u de Joodse wijk met synagogen en musea. Ook koosjere restaurantjes en Joodse winkels ontbreken niet. Verder is de niet-toeristische Cannaregio wijk bekend om de kerken Madonna dell’Orto en Santa Maria Assunta Detta I Gesuiti en het Ca’ d’Oro en een heerlijke wijk om rond te dwalen.

Brug der Zuchten Dogenpaleis

10. Brug der Zuchten

Na diverse uitbreidingen van het Dogepaleis werd in de 17e eeuw de Ponte dei Sospiri – de Brug der Zuchten - gebouwd. Het doel van deze brug was het bestaande Dogenpaleis te verbinden met de nieuw te bouwen gevangenis aan de overkant van het kanaal. De naam van de Brug der Zuchten refereert aan de laatste zucht van de veroordeelden die naar de gevangenis werden getransporteerd.

Dorsoduro bezienswaardigheden

11. De wijk Dorsoduro

Dorsoduro is de meest zuidelijke van de zes Venetiaanse wijken en een bekend om de cultuur en gezelligheid. Tijdens een wandeling komt u een aantal bezienswaardigheden tegen, zoals de Peggy Guggenheim Collection, Punta della Dogana en Galleria dell’Accademia. In het Oosten grenst Dorsoduro aan het Canal Grande. Verder zijn er diverse kerken te bezichtigen, zoals de Santa Maria del Rosario en de San Sebastiano. Meert tips voor een wandeling in Dorsoduro.

Gondel

12. Venetië bezoeken per gondel

Er zijn diverse mogelijkheden om u via het water te laten vervoeren, maar de gondel is wel het meest authentiek. Kies een goed tijdstip, zodat uw route niet te druk bezet is. Spreek van te voren een prijs af voor de bestemming en maak uw gondelrit compleet met iets extra’s, zoals klassieke muziek, een serenade of een bijzondere avondtocht. Denk er aan ’s avonds een warm vest voor in de gondel mee te nemen, want zelfs in de zomer kan het op het water fris worden. Wilt u geen zorgen over het onderhandelen? Reserveer dan een (gedeelde) gondolatour online.

📌 Tip: Wanneer u de populaire Venice Pass boekt is naast toegang tot de twee topattracties (Dogepaleis en San Marco basiliek) ook een tocht per gondel inbegrepen.

Santa Maria Gloriosa dei Frari

13. Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Deze gotische kerk in de wijk San Polo stamt uit de 14e eeuw en heeft twee kunstwerken van de schilder Titiaan. De vloeren en decoraties spreken binnen ook zeer tot de verbeelding, maar waar de kerk vooral ook bekend om staat, is het feit dat de overblijfselen van Titiaan hier begraven liggen. De vele beelden en kleuren die gebruikt zijn in de schilderijen steken sterk af tegen de sobere bakstenen buitenkant van de basiliek.

Highlights Venice

14. Scuola Grande di San Rocco

De Scuola Grande di San Rocco is een indrukwekkend 16e-eeuws museum dat kunstwerken van o.a. Tintoretto laat zien. In de voormalige 'broederschap' treft u vooral werken uit de Renaissance periode. Het is een klein museum en vanwege de periode die hier tentoon gesteld wordt, kan het museum als donker ervaren worden. Taferelen op plafonds en wanden zijn met donkere kleuren beschilderd, maar zeer indrukwekkend qua verhaal dat ze uitbeelden.

Top 20 Venetie - San Giorgio Maggiore

15. Eilandje 'San Giorgio Maggiore'

Dit eilandje ligt onder de wijk Castello en ligt dicht bij het eiland Giudecca. Op het eiland ligt een kerk, genaamd Chiesa di San Giorgio Maggiore. Deze kerk met witte gevel geeft prachtige uitzichten over Venetië vanuit de toren. De kerk is vanaf Castello ook goed te zien. Verder zijn er in de kerk diverse kunstwerken tentoon gesteld en is er een zeilvereniging op het eiland. Het eiland ontvangt niet veel bezoekers.

Venetië bezoeken

16. Scala Contarini del Bovolo

Dit gebouw uit de 15e eeuw is gerestaureerd, waarbij de bijzondere vormen van het pand zijn behouden. Het van oorsprong zijnde paleis heeft een spiraaltrap langs de buitenzijde en voor het pand sluit de trap aan op balkons. Zowel de spiraaltrap als balkons zijn pas later aan het paleis toegevoegd. Het woord ‘bovolo’ verwijst naar een slak, omdat de uitstraling van de trap lijkt op een slakkenhuis. Vanaf het bovenste deel van de spiraaltrap hebt u een mooi uitzicht over Venetië Italië.

activiteiten

17. Verplaatsende opera in Palazzo Barbarigo Minotti

In dit voormalige paleis worden operavoorstellingen gehouden. Het pand oogt rustiek aan de buitenkant, maar eenmaal binnen zijn de diverse karakteristieke ruimten onderdeel van de opera die opgevoerd wordt. Deze bijzondere ervaring wordt dan ook sterk beïnvloed door de historie en unieke inrichting van het paleis. Wie een bijzondere avond wil meemaken of altijd al eens een opera heeft willen bijwonen, is hier aan het goede adres (meer info unieke opera in Venetië bezoeken). Dit unieke evenement heeft een beperkt aantal zitplaatsen, dus boek altijd uw tickets vooraf.

Lido di Venezia bezienswaardigheden

18. Het strandeiland 'Lido di Venezia' bezoeken

Het eiland Lido di Venezia ligt onder de zes wijken die de stad Venetië vormen. Het langgerekte eiland leent zich prima voor ontspanning of relaxte activiteiten, zoals fietsen of wandelen. Een dag strand is bij goed weer ook een van de leuke activiteiten in Venetië. In het Noorden hebt u de Faro di San Nicolò als bezienswaardigheid. Verder kunt u als golfliefhebber in het Zuiden van het eiland terecht. U kunt hier ook de Diga Faro Alberoni bewandelen.

To do Venetië

19. Boekwinkel 'Libreria Acqua Alta'

Een boekwinkel als deze vindt u nergens. De inrichting is bijzonder vanwege de stapels boeken die u binnen aantreft. Daarnaast staan er – vanwege de overstromingen die in Venetië elke winter plaats vinden – boeken opgestapeld in een boot of badkuip. Verder valt u meteen nog iets op als u deze Libreria Acqua Alta met gebruikte en antieke boeken binnen stapt. Er zijn namelijk katten. Ze liggen op de boeken en zitten bij de kassa als u iets af komt rekenen.

T Fondaco dei Tedeschi Venetië

20. Doen: Uitzicht vanaf 'T Fondaco dei Tedeschi'

In winkelcentrum 'T Fondaco dei Tedeschi' kunt u lekker shoppen voor kleding, schoenen, handtassen, souvenirs of wijn. U vindt er vele bekende en luxe merken en nog veel meer. Een echte aanrader is van te voren een gratis kaartje voor het dakterras te reserveren. Het geeft een prachtig uitzicht over heel Venetië en u ziet de stad met al zijn bezienswaardigheden toch weer op een hele andere manier dan vanaf de kleine straatjes of vanuit de boot.

Musea Venetië

21. Galleria dell'Accademia en nog meer musea

Naast de musea die bij veel bezoekers aan de stad boven aan hun lijstje staan zoals de bekende Galleria dell'Accademia met kunstwerken uit de 13e tot 18e eeuw, zijn er ook minder bekende musea en bezienswaardigheden in Venetië. Denk aan het Palazzo Mocenigo met informatie over kleding en parfum. Dan is er nog het Museo Storica Navale, het scheepvaartmuseum. Bij het Museo della Musica gaat het duizelen van alle strijkinstrumenten die geshowd worden. Meer musea in Venetië.

Kerken Venetië

22. San Zanipolo en meer Venetiaanse kerken

Wie er geen genoeg van krijgt om kerken van binnen en buiten te bezichtigen, kan naar de opvallende Basilica di Santa Maria della Salute, de Santi Giovanni e Paolo (San Zanipolo) met tal van graven van dogen of de San Zaccaria met de ondergelopen crypte. Elke kerk in Venetië heeft wel iets bijzonders, dus ontdek ieders unieke architectuur en kunstwerken. Meer Venetiaanse kerken.

Rialto markt

23. Mercati di Rialto

Deze markt ligt aan het Canal Grande en u krijgt op de Mercati di Rialto allerhande eetwaren, zoals groente, fruit, vis, vlees, maar ook specerijen. Alles wordt prachtig uitgestald, zodat u goed kunt kijken wat u kiest. Wie niks op de markt wil kopen, krijgt hier toch een goede indruk van een versmarkt. Mogen observeren hoe de lokale bevolking hier verse boodschappen doet voor de lunch of het uitgebreide Italiaanse diner, blijft een unieke ervaring.

📌Tip: Ben je een liefhebber van lekker eten? Doe dan mee aan deze streetfood tour om de smaken van Venetië te ervaren. Tijdens de tour met proeverijen wordt ook de Rialto-markt bezocht.

Activiteiten Venetië

24. To do: Carnaval, dé activiteit in Venetië bezoeken

Het beroemde Carnevale di Venezia vindt elk jaar plaats. Het is vooral bekend vanwege de prachtig gedecoreerde maskers die gedragen worden. Het masker diende vroeger ook een functie buiten carnavalstijd, namelijk om je onherkenbaar over straat te kunnen bewegen en iets uit te spoken. Nu is het masker onderdeel van de festiviteiten. Elk jaar wordt het mooiste masker door een internationale jury van modeontwerpers gekozen. De rest van het jaar kun je bijvoorbeeld deelnemen aan deze carnavalsmasker workshop of een dress-up experience met fotoshoot doen in traditionele Venetiaanse kostuums.

Venetië Excursies

25. Bezienswaardigheden in Venetië omgeving

Buiten alle prachtige must see bezienswaardigheden en activiteiten in Venetië zelf, is er ook in de omgeving van de stad veel te zien en te doen. Bezoek de eilanden Murano, Burano, Torcello of het strandeiland Lido met de boot. Neem de trein als u naar de steden Padua of Verona wilt om cultuur te snuiven. De plaats Chioggia in het zuiden van de laguna is ook een bezoek per boot waard. Meer info omgeving Venetië.

Populaire activiteiten in Venetië

Waar liggen de highlights in Venezia?

Op de kaart vindt u de locatie van onze Top 25 highlights en to do activiteiten in Venetië. Wanneer u inzoomt op de kaart ziet u meer bezienswaardigheden en hoogtepunten rond het San Marcoplein en de Canal Grande:

FAQ Wat te doen in Venetie?

Wat zijn de Top 10 bezienswaardigheden in Venetië?

De belangrijke must see attracties zijn het San Marcoplein met de aangrenzende San Marco basiliek, Palazzo Ducale en de Campanile toren. Verder het Canal Grande met de bekende Rialtobrug, het theater La Fenice, de wijk Dorsoduro en uiteraard de gondeltochten. In dit artikel leest u alles over de Top 25 Venetië highlights.

Wat zijn de leukste tours en activiteiten in Venetië?

De leukste activiteiten in Venetië vinden plaats op het water; maak een tocht met een authentieke gondel, maak een rondvaart op het grote kanaal of bezoek de pittoreske eilanden Murano, Burano en Torcello. Meer info over het bezoeken van Murano, Burano en Torcello.

Kan ik de San Marco basiliek gratis bezoeken?

Het bezoeken van de basiliek is gratis. Voor het bezoeken van het museum van de basiliek en uitzicht vanaf het dakterras dient u wel ter plekke tickets te kopen. Meer info over de San Marco basiliek.

Welke musea kan ik in Venetië bezoeken?

De bekendste musea zijn het Guggenheim museum, Ca' Rezzonico, het scheepvaartmuseum en de Galleria dell'Accademia. In dit artikel leest u alles over de belangrijke musea in Venetië bezoeken.

Venetië bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."