Venetië / Bezienswaardigheden / Scala del Bovolo

Scala Contarini del Bovolo (Venetië)

De spiraaltrap bij Palazzo Contarini del Bovolo Venezia

Scala Contarini del Bovolo

De Scala Contarini del Bovolo is de spiraaltrap bij het Palazzo Contarini del Bovolo in Venetië.

Info & Tickets Palazzo Contarini del Bovolo

Locatie San Marco, Campo Manin, 4303, 30124 Venezia
Tickets

Let op: Scala Contarini del Bovolo is alleen te bezoeken met een online reservering! Per half uur wordt slechts een klein groepje mensen toegelaten.

  • Tickets, vanaf € 9,00 (Online reserveren in de ochtend of middag)
  • Van 12 tot 26 jaar en 65+ € 6,00
  • Kinderen tot 12 jaar gratis
  • Inbegrepen in de Venice City Turbopass
Tijden
  • Dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur
  • Gesloten 25/26 december, 1 januari

Breng een bezoek aan spiraaltrap Scala Contarini del Bovolo

Het paleis Contarini del Bovolo ligt in het stadsdeel San Marco, tussen het Canal Grande, Rio de San Salvador, Rio di San Luca en Rio Fuseri. Het Venetiaanse woord “bovolo” betekent slak en refereert naar de vorm van een spiraalvormig slakkenhuis (Scala del Bovolo). Tijdens verbouwingen in de 15e eeuw werden aan het reeds bestaande paleis – dat uit twee samengevoegde panden bestaat – de balkons met balustrades en de spiraaltrap toegevoegd. Hierdoor kreeg het binnenplein waaraan het paleis lag ineens een heel andere uitstraling. Elke eigenaar heeft door de eeuwen heen zo zijn eigen invloed op het paleis had en dit kan deels nog in de structuur terug gezien worden.

Scala del Bovolo Venetië
Scala del Bovolo

Interessante feiten over Scala Contarini del Bovolo

De prachtige spiraaltrap telt tachtig treden en is 28 meter hoog. Hij overbrugt zes verdiepingen en is gemaakt van rode bakstenen en wit gesteente (bogen, kolommen en balustrade). Ondanks dat de trap op geen enkele hoogte uitzicht geeft over het Canal Grande, is de trap toch van waarde vanwege de locatie. Het ligt namelijk precies halverwege tussen het economische centrum van Venetië (Rialto) en het Piazza San Marco. Toen Venetië vroeger geen stad maar nog een republiek was, vormde het plein het politieke hart. Dit had dan ook een positief effect op het Palazzo Contarini del Bovolo.

De bovenste verdieping van Scala Contarini del Bovolo

In de 19e eeuw werd Domenico Emery eigenaar van het pand en toen werd het paleis omgetoverd tot accommodatieverblijf voor gasten. Eén van deze gasten was de Duitse astronoom Wilhelm Tempel. Hij ontdekte belangrijke hemellichamen door vanaf de bovenste etage van de toren met zijn telescoop observaties uit te voeren. Dit heeft meer bekendheid gegeven aan het paleis en de spiraaltrap. Een leuk weetje is dat dit de filmlocatie is geweest voor de film Othello van Orson Welles (1951), naar het werk van William Shakespeare.


Waar ligt de spiraaltrap in Venetië?

scala del bovolo
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."