Venetië / Bezienswaardigheden / San Marco Basiliek

San Marco Basiliek Venetië

Tips en tickets voor het bezoeken van de basiliek in Venetië

San Marco basiliek

De San Marco basiliek is de beroemde en zeer fraai gedecoreerde kerk aan het San Marcoplein in Venetië Italië. Lees hoe u tickets kunt boeken om de basiliek te bezoeken:

Info & Tickets Basiliek van San Marco

Locatie Piazza San Marco
Basiliek

Let op: U dient tickets te kopen voor de volgende drie onderdelen. In het hoogseizoen bent u echter beter uit met het iets duurdere skip the line ticket, aangezien u dit enorme wachttijden zal besparen:

  • Toegang tot alleen de basiliek 3 € (gratis voor kinderen tot 6 jaar)
  • Tickets Pala d'Oro 5 € (Het unieke 'gouden doek' van de basiliek)
  • Tickets Museum en Loggia dei Cavalli 7 €
  • Skip the line ticket: Basiliek, Pala d'Oro, Museum én Loggia dei Cavalli vanaf 25 €. Deze tickets zijn alleen online te boeken en zal u veel wachttijden besparen.
  • Beklimmen klokkentoren, vanaf 15 € (reserveer uw tijdslot)
  • Venice Pass: De basiliek is ook inbegrepen in de populaire Venice Pass, waarmee u in één aankoop ook het Dogepaleis en een gondelvaart heeft geboekt.
  Openingstijden
 • Maandag t/m zaterdag 9.30 - 17.15 uur (laatste toegang 17.00 uur)
 • Zondag en feestdagen 14.00 - 17.15 uur
 • Officiële website voor meest actuele openingstijden
Museum Voor het bezoeken van het Museum - Loggia dei Cavalli van de basiliek inclusief toegang tot de kerkschatten, het balkon en terras met uitzicht op het San Marcoplein dient u een ticket te kopen.
 • Tickets € 7,00
 • Onder 6 jaar gratis
 • 9.45 - 17.45 uur (laatste toegang 17.00 uur)
Campanile U kunt ook de grote klokkentoren ('campanile') beklimmen voor de basiliek (meer info 'campanile')
 • Tickets voor de torenbeklimming, vanaf € 15,00 (reserveer uw tijdslot)
 • Kinderen onder 6 jaar gratis
 • Dagelijks geopend van 9:30 - 17:15 uur (laatste toegang 16:45 uur)
U kunt er ook voor kiezen om de basiliek te bezoeken met een rondleiding met een gids die u alles kan vertellen over deze prachtige bezienswaardigheid. Soms zijn de rondleidingen in combinatie met het Dogepaleis. Een overzicht van de meest interessante tours:

Bezoek de imposante Basiliek van San Marco in Venetië

Deze basiliek – die in het Italiaans de Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco genoemd wordt – is de allergrootste kerk in Venetië. De kerk die u hier ziet is echter niet het eerste, authentieke bouwwerk van een kerk. Het gaat hier inmiddels om de derde kerk die op deze plek geconstrueerd is. De Basiliek van San Marco ligt aan het gelijknamige plein (Piazza San Marco) en is rond het jaar 1060 gebouwd.

Decoratief exterieur San Marco Basiliek

De basiliek staat bekend om zijn bijzondere en kleurrijke decoraties en verfraaiingen. Zo zijn er uitbundige beelden van dieren (leeuw, paarden) en figuren zoals engelen en San Marco zelf, maar dan zoemt u al in op de details. Van de buitenkant kunt u namelijk niet anders dan onder de indruk geraken van de vele bogen en torentjes die de kerk sieren. Het maakt niet uit of u op het plein staat te kijken naar de kerk met dreigende, grijze wolken of een knalblauwe lucht, of dat u er rond de lunch in de drukte staat of met maar enkele mensen bij zonsondergang. De basiliek zal een onvergetelijke impressie achter laten. En dan gaat u naar binnen…

San Marco BasiliekDe basiliek aan het gelijknamige San Marcoplein
Basiliek San Marco VenetiëHet prachtige interieur van de Basiliek San Marco

Indrukwekkend rijk interieur met mozaïek

Zodra u naar binnen loopt kijkt u uw ogen uit. Er is zoveel te zien, dat u het liefst een paar uur rustig in de bankjes zou gaan zitten om alles op u in te laten werken. De kleuren van het mozaïek aan de plafonds van de kerk – waar vooral het goud en helderblauw fel afsteken tegen de rest – laten de uitbeeldingen van engelen en Christelijke taferelen helemaal tot hun recht komen. De marmeren pilaren en het marmer op de vloeren zijn sober en tegelijkertijd geven ze alle pracht en praal als u uw ogen omhoog richt de kans om te stralen. Let ook op de kleine raampjes die er voor zorgen dat er een beetje daglicht naar binnen kan vallen. Ze geven deze basiliek een geheel eigen uitstraling.

Basilica di San MarcoDe schoonheid zit hem in de details van de basiliek
Basilica di San Marco Venetië

De San Marco Basiliek en zijn historie

Voor de bouw van de eerste kerk op deze zelfde plek werd in 828 opdracht gegeven. Dit werd gedaan door de doge (het toenmalig staatshoofd van de republiek), die ernaast zijn paleis had, het Palazzo Ducale. Tijdens een opstand in 976 is de kerk helemaal afgebrand, waarna men in 978 begonnen is met het herbouwen of opknappen van de restanten van het gebouw. Over de huidige structuur van de basiliek – waarvan de constructie terug gaat tot 1063 – is niet te zeggen of het nog lijkt op de oorspronkelijke vormen van het origineel. Wel is bekend dat de kerk aan bijna alle zijden uitgebreid is. Vooral aan de noord- en zuidkant zijn vele vierkante meters aan de kerk toegevoegd. Tijdens de uitbreidingen en verbouwingen in de eeuwen daaropvolgend werd bij het vervangen van houten balken gekozen voor steen. Dit zou de tand des tijds beter kunnen doorstaan. Nu is de basiliek qua structuur niet meer sterk veranderd ten opzichte van vroeger. Wel is bekend dat de stenen bedekt zijn met marmer of beeldhouwwerken, dus u zult een andere uitstraling aantreffen en niet meer de ruwe, onderliggende constructies kunnen zien.

Tours & Tickets San Marco Basiliek

Ligging van de San Marco Basiliek

De kerk ligt in het oosten van de wijk San Marco, dicht bij de Rio del Palazzo en het Canal Grande. In de buurt vindt u nog andere bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn, zoals het eerder genoemde Palazzo Ducale, het Museo Archeologico Nazionale di Venezia, het Campanile di San Marco en het Museo Correr.

Loopt u richting het Canal Grande, dan kunt u een heerlijke wandeling door de tuinen van het Giardini Reali di Venezia maken. Neem de picknickmand mee en rust lekker uit op de bankjes in dit park, of loop via de souvenirstalletjes door naar de pier en pak een boot naar een van de vele eilandjes die Venetië rijk is, zoals Lido, San Giorgio Maggiore of Murano. De ferry als openbaar vervoersmiddel kan u echter ook terug naar de enige parkeerplaats in Venetië of naar het vliegveld brengen. Als laatste kunt u vanaf de diverse pieren als toerist ook kiezen voor een authentieke boottocht met een gondel. Vanaf het water ziet Venetië er toch weer heel anders uit en als u van plan bent om een huwelijksaanzoek te doen, is dit natuurlijk de kers op de taart.

Venetië basiliek
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."