Venetië / Bezienswaardigheden / Scuola Grande di San Rocco

Scuola Grande di San Rocco (Venetië)

Ontdek dit Renaissance museum in Venetië

Scuola Grande di San Rocco

Alle info voor het bezoeken van de voormalige broederschap en het prachtige Renaissance museum Scuola Grande di San Rocco in Venetië.

Info Scuola Grande di San Rocco

Locatie San Polo 3052 - 30125 Venezia (aan de achterzijde van de Basilica di Santa Maria Gloriosa die Frari)
Tickets
Tijden Dagelijks van 9:30 - 17:30 uur (kassa dicht om 17:00 uur)
Website Officiële website

Historie Scuola Grande di San Rocco

De oorspronkelijke constructie waar nu de Scuola Grande di San Rocco staat, is in de 15e eeuw ontstaan. Na de bouw van het huidige pand werd de Italiaanse schilder Tintoretto (echte naam Jacopo Robusti, Venetiaanse school en leerling van Titiaan) namens het broederschap gevraagd om decoratieve schilderingen aan te brengen. Na de val van de republiek Venetië waren de schilderingen van de Scuola Grande di San Rocco, met weergaven uit het Oude en Nieuwe Testament, de enige van de Scuola Grandi die de val van de republiek rond 1806 overleefd hebben.

Wat is er zo bijzonder aan de Scuola Grande di San Rocco?

Op deze plek vindt u niet alleen prachtig gepreserveerde schilderijen, maar ook het pand zelf is nog bijna geheel in haar originele staat. Wat u binnen zult zien is waarschijnlijk wel veel donkerder dan andere bezienswaardigheden in Venetië. Kolommen, bogen en vloeren zijn dan de lichtere elementen. Het gehele complex bestaat eigenlijk uit meerdere delen die later samenhangend met elkaar verbonden zijn. Zo is er de Scoletta, de kerk zelf en de prachtige zalen van de Scuola Grande, die nog later bijgebouwd werd.

Scuola Grande di San RoccoPrachtige details in de Scuola Grande di San Rocco
Scuola Grande VenetiëDe Scuola Grande, bescheiden van buiten

Andere schilders

Op deze locatie vindt u echter niet alleen werken van Tintoretto. U treft er ook kunst – in de vorm van schilderijen, panelen, keramiek, textiel en houtsnijwerken – van Giorgione, Titiaan, Tiepolo, Antonio Zanchi, Francesco Pianta en Giovanni Marchiori. Doordat de republiek Venetië (voordat het een stad was) vroeger al heel goed door had welke waarde de kunstwerken van de Scuola hadden, hebben ze altijd een bepaalde status gehad, waardoor de Scuola ook van bepaalde privileges kon genieten. Dit heeft de originaliteit bevorderd die u tegenwoordig nog steeds voelt.

Meer weten?

Wilt u zich - als u weer thuis aangekomen bent - verder verdiepen in wat u in de Scuola Grande di San Rocco hebt gezien? Ga dan voor u de Scuola verlaat naar de boekwinkel op de begane grond. Hier vindt u naast boeken over kunst en architectuur ook leuke souvenirs, zoals posters en boekenleggers.

Meer interessante paleizen


Waar ligt de Scuola Grande in Venetië?

De Scuola Grande di San Rocco ligt in de wijk San Polo aan de achterzijde van de grote basiliek Santa Maria Gloriosa die Frari.

Scuola Grande Venetië
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."