Venetië / Bezienswaardigheden / Kerken

Nog meer kerken in Venetië

Overzicht van de interessante kerken in Venetië

Kerken in Venetië

Venetië is een stad met prachtige kerken zoals de San Marco Basiliek. Een overzicht van de mooiste kerken in Venetië:

Andere kerken in Venetië die de moeite waard zijn

Er zijn veel kerken waar Venetië vooral bekend om staat, zoals de Basilica di San Marco in stadsdeel San Marco, Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari in stadsdeel San Polo en de Chiesa di San Giorgio Maggiore op het eiland San Giorgio di Maggiore. Maar behalve deze beroemde kerken – die zeker bezocht mogen worden tijdens uw verblijf in Venetië - zijn er nog tal van andere prachtige kerken. In totaal zijn er in Venetië 118 kerken te vinden, dus ga vooral af en toe een willekeurige kerk binnen om een aantal pareltjes te ontdekken. Een paar voorbeelden die nog bijzondere aandacht verdienen:

1. Basilica di Santa Maria della Salute (Dorsoduro)

Deze kerk Santa Maria della Salute ligt in de punt van de wijk Dorsoduro – helemaal in het Oosten – en geeft een wijds uitzicht over het water als u in de kerk de lift naar boven pakt. Het achthoekige gebouw toornt majestueus boven het water uit, dat aan drie zijden om de kerk heen stroomt. De kerk stamt uit de 17e eeuw en het barokke interieur trekt veel aandacht van de bezoeker. Maar vergeet ook niet de buitenkant goed te bekijken, want ook hier zijn de decoraties bijzonder van aard. Voor de vele beelden en engelen zou u eigenlijk een verrekijker mee moeten nemen om de details beter te kunnen zien.

kerk VenetiëBinnenin de Santa Maria della Salute
Santa Maria della SaluteDe Santa Maria della Salute aan het water

2. Santi Giovanni e Paolo (San Zanipolo)

Het bijzondere aan deze Basilica dei Santi Giovanni e Paolo is dat hier 25 doges liggen begraven. Een doge was in de tijd dat Venetië nog een republiek was een leider van het gebied. Het gotische gebouw herbergt diverse kunstwerken en staat bekend om het plafond door Veronese. Deze kerk wordt door de lokale bevolking ook wel San Zanipolo genoemd. Op het plein voor de kerk – dat Camp Santi Giovanni e Paolo heet – staat een groot bronzen beeld van een paard en berijder. Het plein herbergt ook enkele restaurantjes die door veel bezoekers gewaardeerd worden. Kijk uit over het plein en aanschouw de kerk in zijn volle glorie. Naast de kerk treft u ook de marmeren facade van de 'Scuola Grande di San Marco' aan. Deze voormalige broederschap heeft een prachtige ruimte met schilderingen aan de wand en tentoonstellingen met oude boekwerken.

kerken VenetiëDe Basilica dei santi Giovanni e Paolo (San Zanipolo)
San ZanipoloBinnenkant van de San Zanipolo

3. Chiesa di San Zaccaria in stadsdeel Castello

Deze kerk in Gotische-Renaissance stijl bevat onder andere een beroemd altaarstuk van Bellini. Het is een kleinere kerk, maar dat neemt niet weg dat het een prachtig interieur heeft dat u zeker moet gaan zien. De crypte onder in de kerk mag u ook niet missen, want deze loopt namelijk onder water. Op het plein voor de kerk vindt u wel bomen maar helaas geen bankjes om in de zomermaanden even uit te kunnen rusten. Er zijn wel enkele terrasjes en de omgeving blijft dan ook mooi om te zien.

kerk in VenetiëDe Chiesa di San Zacaria
San Zaccaria VenetiëDe overstroomde crypte van San Zaccaria

4. San Pantalon (Dorsoduro)

Wat u aan deze katholieke kerk Chiesa di San Pantaleone absoluut niet wilt missen is het prachtig beschilderde plafond. Als u de buitenzijde ziet zou u misschien niet snel besluiten om naar binnen te gaan, maar dat is een vergissing. Het interieur, de tentoon gestelde schilderijen en het plafond zijn namelijk waanzinnig mooi. De kerk wordt door de lokale bevolking ook wel San Pantalon genoemd en de kunstenaars waarvan u hier werken vindt, zijn: Molinari, Cheron, Veronese, Vivarini, Longhi en Fumiani.

kerk DorsoduroDe Chiesa di San Pantaleone Martire , oftewel 'San Pantalon'
San Pantalon VenetiëHet prachtige dak van de San Pantalon

5. Santa Maria Assunta detta I Gesuiti (Cannaregio)

Deze 18e-eeuwse barokke kerk in de wijk Cannaregio valt vooral op door de imposante deuren bij de entree en de drukke wanden aan de binnenzijde. Niet door de schilderingen die op de wanden aangebracht zijn, maar door het materiaal dat gebruikt is. Natuurlijk zijn er ook beelden en schilderijen aanwezig, maar verwacht geen uitgebreide rondleiding of veel informatie. Deze dient u zelf te verzamelen als u meer over deze kerk wilt weten. Soms hoeft u echter niet veel te weten over een kerk of haar historie om er van te kunnen genieten.

CannaregioHet prachtige dak van de kerk in Cannaregio
Santa Maria Assunta detta i GesuitiDe kerk Santa Maria Assunta detta i Gesuiti

6. Santa Maria dei Miracoli (Cannaregio)

De kerk in de wijk Cannaregio is vooral bekend vanwege de cassetten in het plafond. De kerk in Venetiaanse stijl heeft daarnaast ook diverse geschilderde panelen die u kunt gaan zien. Het gebruik van marmer maakt ook deze kerk weer een bijzondere plek. Daarnaast is dit één van de weinige kerken die in gelijke stijl gebouwd is. Bij andere kerken werd bij elke volgende ontwerper vaak ook weer een nieuwe stijl toegepast. Zelfs tijdens de laatste verbouwing in 1997 is alles in originele staat behouden of terug gebracht. In de buurt ligt het plein Campo Santi Giovanni e Paolo met de gelijknamige basilica.

Santa Maria dei MiracoliGevel van de Santa Maria dei Miracoli
Cannaregio wijk VenetiëInterieur van de Santa Maria dei Miracoli

7. Klassiek concert in een Venetiaanse kerk

Hou je van klassieke muziek? Wat is er dan mooier dan een klassiek concert bij te wonen in een kerk in Venetië. Dit is mogelijk op twee plekken, namelijk ten eerste in de San Vidal kerk. Deze kerk is centraal gelegen aan de voet van de Ponte dell'Accademia. De andere kerk is de Santa Maria della Pietà, ook wel de Vivaldi kerk genoemd en ligt niet ver van het San Marco plein. Hier kunt u luisteren naar het vioolconcert 'De vier jaargetijden' van Vivaldi.

8. Chiesa della Madonna dell'Orto (Cannaregio)

Deze kerk stamt uit de 14e eeuw. U kunt hier naar toe als u de werken van Tintoretto wilt gaan bezichtigen, maar er is meer. Hier liggen namelijk ook de overblijfselen van deze Italiaanse schilder begraven, die in het echt de naam Jacopo Robusti droeg. Als u voor de kerk staat vallen vooral de lichtgekleurde details tegen het oranje-rode baksteen op. De beelden bovenaan het dak steken sterk af en kijken uit over het plein voor de kerk.

kerk VenetiëDe Madonna dell'Orto in de wijk Cannaregio
Madonna dell'Orto in VenetiëDe Madonna dell'Orto in Venetië

9. San Lazzaro degli Armeni

Op het eilandje San Lazzaro degli Armeni staat een Armeens Christelijk klooster van de Mechitarists. De kerk is van binnen heel anders dan andere kerken en dat is vanwege het uitbundige kleurgebruik aan de plafonds en de bogen tussen de pilaren. Blauw, paars, rood en goud zijn volop aanwezig. U zult er echt versteld van staan. Ook de glas in lood ramen zijn prachtig. Verder is het klooster geheel omringd met tuinen en is er naast de kerk ook nog een klein museum. Vanuit de tuin kijkt u direct op het eiland Lido en de appartementen die hier langs de kust gebouwd zijn

San Lazzaro degli ArmeniSan Lazzaro degli Armeni gelegen op zijn eigen eiland

10. Meer kerken in Venetië: Chorus Pass

Met de Chorus Pass krijgt u toegang 15 Venetiaanse kerken zoals de Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari en de Santa Maria dei Miracoli (Meer info en reserveren Chorus Pass).

Kerken Venetië
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."