Venetië / Bezienswaardigheden / Canal Grande & Rialtobrug

Canal Grande & Rialtobrug Venetië

De Ponte di Rialto over de Canal Grande in Venetië

Rialtobrug

Verken het Canal Grande van Venetië per boot of wandel over de Ponte di Rialto (Rialtobrug). Wat is er te zien rond de Canal Grande?

Info Rialtobrug & Tours Canal Grande

De Canal Grande ontdekken:

De beste manier om de Canal Grande te ontdekken is vanaf het water. U heeft een aantal manier om per boot of gondel over het grote kanaal te varen. Uw opties:

  • Per waterbus: Vanaf het station tot aan het San Marcoplein (of omgekeerd) vaart Lijn 1 van de openbare waterbus ('Vaporetto'). U kunt een '75-minuten ticket' kopen (boek Vaporetto tickets online), in een klein half uur geniet u vanaf de Vaporetto van alle gebouwen langs de Canal Grande.
  • Per gondel: Boek een privé-gondel (mogelijk vanaf 80 euro) of maak een korte tocht met een gedeelde gondel over het kanaal (online te reserveren vanaf 29 euro). In dit artikel leest u meer over gondeltochten in Venetië.
  • Per motorboot: Voor 30 euro kunt u met een motorboot én onder leiding van een tourgids een uur lang genieten van de bezienswaardigheden rond de Canal Grande (info en reserveringen).

Ontdek Venetië vanaf het Canal Grande

Het Canal Grande – of het Grote Kanaal – loopt dwars door Venetië. Van Noord naar Zuid gezien, start het Grote Kanaal op de plek waar de autoweg en het spoor eindigen, in het stadsdeel Santa Croce. Dan stroomt het kanaal tussen de stadsdelen Cannaregio en San Marco door, om vervolgens tussen de stadsdelen San Marco en Dorsoduro verder te stromen.

Overdag is het Canal Grande een prachtige plek om Venetië vanaf het water verder te ontdekken. U ziet de huizen die allemaal direct aan het kanaal boven het water uitrijzen, vaak met hun eigen aanmeerplek. U geniet van de verkoeling en het briesje boven het water als de temperatuur in de zomer aardig stijgt. Het is ook de makkelijkste weg om bij de bezienswaardigheden te komen die op uw verlanglijstje staan. Of vertrek voor een avondje opera vanaf uw hotel met een authentieke gondel en arriveer in stijl.

’s Avonds is het Grote Kanaal een werkelijk betoverende plek met alle lichtjes van andere boten op het water en de verlichting in de huizen langs het kanaal. Wie van romantiek houdt, pakt de gondel samen met zijn of haar lief naar een klein restaurantje en geniet daar van de bijzondere sfeer in deze stad. Bij zonsondergang kleurt het water donkerblauw, net als de lucht. Met een vestje in de zomer is het briesje aan boord goed uit te houden. Dit is puur genieten. Niet alleen vanaf het water, maar ook vanaf “land” kunt u het Canal Grande verkennen. Wat dacht u van de bruggen die de diverse stadsdelen met elkaar verbinden? Van Noord naar Zuid gaan er vier bruggen het Canal Grande over. De Rialtobrug is hiervan de bekendste, maar de anderen zijn minstens zo interessant om te bezoeken:

Canal Grande VenetiëDe Basilica di Santa Maria della Salute aan de Canal Grande
Kanaal VenetiëDe Ponte della Costituzione bij het station

1. Ponte della Costituzione

De Ponte della Costituzione ligt tussen stadsdeel Santa Croce en Cannaregio. Deze modern ogende brug ligt het dichtst bij het treinstation en de parkeerplaats aan het einde van de weg naar Venetië. Wanneer u over deze brug loopt, is uw veiligheid gegarandeerd, omdat de balustrade hoog is. De wand tussen de vloer van de brug en de balustrade is van glas, waardoor u goed uitzicht op het water en de beide kades hebt. De stalen constructie van de brug is voorzien van matglazen vloerpanelen, waardoor het niet als een massieve brug oogt.

2. Ponte degli Scalzi

De Ponte degli Scalzi ligt ook nog tussen stadsdeel Santa Croce en Cannaregio, maar nu een stuk verder op het kanaal. Overal langs het kanaal vindt u pieren om aan te meren, maar bij Ponte degli Scalzi liggen ze vlak bij de brug. De constructie is traditioneler dan die van de Ponte della Costituzione en vanaf het hoogste punt van de brug hebt u prachtig uitzicht over de vele gekleurde boten en gondels die over het Canal Grande varen.

RialtobrugDe bekende Rialtobrug over het kanaal
Brug VenetiëDe brug Ponte degli Scalzi

3. Ponte di Rialto (Rialtobrug)

Vanuit het meest oostelijke punt in stadsdeel San Polo loopt u via de beroemde Rialtobrug het meest noordelijke punt van stadsdeel San Marco in. De overdekte brug – zoals u hem nu kunt zien en bewandelen – stamt uit de 16e eeuw en is dan ook de oudste van de vier bruggen in Venetië. Aan beide zijden van de voetgangersbrug vindt u volop winkeltjes met onder andere souvenirs en sieraden. Oorspronkelijk was deze brug een drijvend ponton, maar door de groei van de gelijknamige Rialtomarkt nam ook het verkeer toe en daarom werd besloten de brug van hout te construeren. Vroeger kon de brug aan twee kanten opgehaald worden, zodat schepen die boven de brug uitstaken door konden varen. In de 15e eeuw werden de winkeltjes op de brug toegevoegd.

De brug heeft heel wat doorstaan, want er is niet alleen brand geweest, maar de brug is ook enkele keren ingestort door het grote aantal bezoekers waartegen de constructie niet bestand was. Tijdens de laatste keer dat de brug opnieuw gebouwd is, is dan ook door diverse architecten veel aandacht aan een houdbare constructie besteed. Ondanks dat critici dachten dat de stenen brug niet lang stand zou houden, staat deze er nog steeds. Hij voert inmiddels de top van het lijstje toeristische bezienswaardigheden aan. Tip: naast de Rialtobrug liggen twee leuke bezienswaardigheden:

  • Mercati di Rialto: De versmarkt van Venetië met een overdekte vismarkt en tal van groente,- en fruitstallen waar de Venetianen hun dagelijkse versproducten halen. In de ochtend leuk om even de sfeer te proeven (meer info Rialtomarkt).
  • T Fondaco dei Tedeschi: Een exclusief winkelcentrum met tal van luxe producten. Vanaf het dak van dit winkelcentrum heeft u een van de mooiste uitzichten over Venetië. Het dak is gratis te bezoeken maar dient u wel vooraf te reserveren (meer info T Fondaco dei Tedeschi).
Rialtomarkt Canal GrandeDe Rialtomarkt in de vroege ochtend
kanaal VenetiëSchitterend uitzicht vanaf T Fondaco dei Tedeschi

4. Ponte dell’Accademia

Deze brug is qua constructie van hout en metaal en oogt daardoor heel anders dan de andere drie bruggen. U ziet dan ook dat deze brug veel op de foto gezet wordt door toeristen. De lantaarn op de brug brengt extra sfeer.

Overige bezienswaardigheden langs het kanaal

Behalve de vier indrukwekkende bruggen zijn er – afhankelijk van uw interesse – meer mooie plekken en attracties om te bezoeken. Er zijn diverse paleizen, zoals het Ca’ d’Oro en het Ca’ Rezzonico. In het Palazzo Vernier dei Leoni kunt u de Peggy Guggenheim Collection bezichtigen. Daarnaast zijn er kerken die de moeite waard zijn, zoals de Basilica di Santa Maria della Salute, een spectaculaire achthoekige kerk in barokstijl.

Canal GrandeDe Ponte dell'Accademia verbindt de wijk Dorsoduro
Traghetto VenetiëMet een Traghetto het kanaal oversteken

De Canal Grande oversteken? Neem een traghetto

Speciaal voor het oversteken van het kanaal is de traghetto in het leven geroepen. Hierdoor heeft u binnen Venetië niet alleen de vier bekende bruggen die de stadsdelen met elkaar verbinden, maar ook zeven oversteekplaatsen per traghetto. Dit is een oude gondel ontdaan van al zijn toeters en bellen. Na een opknapbeurt wordt hij ingezet als vervoermiddel op vaste oversteekpunten. Vergis u dus niet, als zich in deze gondel stapt krijgt u geen rondleiding door Venetië. Er is geen gids aanwezig die u over alle bezienswaardigheden tussen begin- en eindpunt vertelt. De gondel brengt u enkel van het ene punt naar het andere punt op dezelfde hoogte van het kanaal. Inwoners van Venetië blijven staan als ze de traghetto pakken, maar schaam u niet om te gaan zitten als u wiebelig op de benen staat. Het gebruik van de traghetto kost slechts een paar euro.


Waar ligt het kanaal in Venetië?

Venetië Rialtobrug
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."