Venetië / Bezienswaardigheden / Dogepaleis

Dogepaleis Venetië (Palazzo Ducale)

Palazzo Ducale, het Dogepaleis in Venetië met de Brug der Zuchten

Dogepaleis

Info en tickets voor het Dogepaleis bezoeken, ook wel Palazzo Ducale in het Italiaans. Een schitterend paleis met de Brug der Zuchten aan het San Marcoplein in Venetië.

Dogepaleis Tickets & Info

Locatie Piazza San Marco, 1, 30124 Venezia (naast de San Marco basiliek)
Tijden Dagelijks geopend van 9:00 - 18:00 uur (na 17:00 uur mag u niet meer naar binnen)
Tickets

Uw entreeticket voor het Dogepaleis is altijd inclusief toegang tot drie andere musea op het San Marcoplein: Museo Correr, het Archeologische Museum en Biblioteca Marciana.

Tip: Wanneer u uw Dogepaleis tickets online koopt mag u naar binnen met de rij voor snelle toegang. Zeker in het hoogseizoen kan dit u veel tijd besparen.

Bezoek het imposante Dogenpaleis in Venetië

Het Dogepaleis – ook wel Palazzo Ducale in het Italiaans – ligt aan het Piazza San Marco in Venetië. Dit paleis was het thuis van het toenmalige staatshoofd van de republiek Venetië. Behalve het staatshoofd zelf, waren er in dit paleis ook enkele ruimten waar kantoren van politieke instanties gehuisvest waren. Deze politieke instanties spelen nu echter geen rol meer, waardoor er ruimte is ontstaan voor een heel ander soort indeling en invulling van het Dogepaleis.

Dogepaleis VenetiëHet Dogepaleis bij het San Marcoplein
Palazzo DucaleImpressie van de mooie ruimtes in het paleis

Ontwerp en inrichting Palazzo Ducale

Het paleisgebouw is naar gotisch ontwerp en is ergens tussen 1309 en 1424 geconstrueerd. Het is interessant om te weten dat dit niet het eerste gebouw op deze plek was, want er zijn namelijk overblijfselen van een bouwwerk uit de 9e eeuw gevonden. Deze restanten zijn van Byzantijnse oorsprong.

Helaas brak er aan het einde van de 15e eeuw brand uit in het paleis. In jaren daarna is het paleis dan ook regelmatig verbouwd en verder uitgebreid. Halverwege de 16e eeuw is er weer brand geweest, maar deze keer is de hoofdstructuur bewaard gebleven en hoefde alleen een deel van de tweede verdieping opgeknapt te worden. De pech hield niet op toen aan het einde van de 16e eeuw niet alleen diverse werken van bekende Italianen, maar ook het interieur van twee zalen in vlammen op zijn gegaan.

Paleis VenetiëBinnenplaats van het Dogenpaleis
Palazzo DucaleIndrukwekkend interieur van Palazzo Ducale

Toen aan het einde van de 19e eeuw het Dogenpaleis groot onderhoud nodig had, hebben er diverse restauratiewerkzaamheden plaats gevonden. Vanaf 1923 is de bestemming van het paleis gewijzigd en opereert het als museum. Wanneer u door de hoofdingang – de Porta del Frumento – naar binnen gaat, kunt u diverse onderdelen van het museum bezoeken. Waar vroeger de keuken op de begane grond was, vindt u nu bezoekersfaciliteiten, tijdelijke tentoonstellingen en het Museo dell’Opera. Gaat u door naar de eerste en tweede verdieping, dan treft u daar onder andere het appartement van de doge aan, maar ook het atrium met alle ruimten waar officiële ambtenaren vroeger hun functie uitoefenden. Er was zelfs een doorgang naar de gevangenis.

Brug der Zuchten: verbinding tussen het paleis en de gevangenis

Na diverse uitbreidingen werd in de 17e eeuw de Ponte dei Sospiri – de Brug der Zuchten - gebouwd. Het doel van deze brug was het bestaande paleis te verbinden met de nieuw te bouwen gevangenis aan de overkant van het kanaal. De naam van de brug refereert aan de zucht die veroordeelden – die op weg waren van de rechtszaal waarin ze zojuist hun straf hadden ontvangen naar de gevangenis – uitten als ze voor de laatste keer vanaf de brug hun vrijheid letterlijk onder hun voeten zagen verdwijnen. Dit laatste stukje vrijheid door de kleine raampjes gaf uitzicht op de lagune. Het was geen lange brug, maar u kunt zich wel voorstellen dat elke stap die er op deze brug gezet werd inderdaad voor een zware zucht zorgde.

Brug der Zuchten DogepaleisDe beroemde Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri)
Dogepaleis VenetiëDe gevangenis aan de overzijde

Kunst en andere bezienswaardigheden

Behalve de aanwezige, zeer indrukwekkende kunst, zal uw oog ook vallen op de architectonische structuur van het Palazzo Ducale. Wellicht kunt u met behulp van de informatie die in het museum verstrekt wordt zelfs de verschillende bouwjaren aan de hand van de gebruikte materialen en decoraties ontdekken. De magnifiek bewerkte plafonds, de rijkelijk gedecoreerde open haarden en deuren, de imposante hallen en (vergader)zalen; ze maken het Palazzo Ducale een absolute must op uw lijstje met te bezoeken bezienswaardigheden in Venetië.

Omgeving van het paleis

Het Dogepaleis ligt in het stadsdeel San Marco en dit is het echte centrum van Venetië. Het ligt op de hoek van waar de Rio de Palazzo het Canal Grande ontmoet. Behalve de Brug der Zuchten ligt ook de Ponte della Paglia in de buurt. Andere bezienswaardigheden die u in de omgeving van het paleis kunt bezoeken, zijn het Archeologisch museum, de Koninklijke tuinen en – niet te vergeten – het San Marco plein en de San Marco basiliek.

Wilt u nog het water op nadat u het paleis bezocht hebt? Dan kunt u zowel de Ponte della Paglia over naar het stadsdeel Castello en daar diverse pieren vinden, maar u kunt ook in het stadsdeel San Marco blijven en bij de Giardini Reali di Venezia diverse soorten vervoer over water pakken. Er vertrekken boten naar de diverse eilanden die Venetië rijk is, maar u kunt er ook een gondel voor een toeristische tocht over de Venetiaanse kanalen nemen.

Tickets & Tours Dogepaleis

Dogenpaleis
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."