Venetië / Bezienswaardigheden / San Marcoplein

San Marcoplein Venetië

Piazza San Marco, het bekendste plein in Venetië

San Marco plein

De Piazza San Marco, oftewel het San Marcoplein, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Venetië met o.a. de San Marco basiliek en het Dogepaleis.

Neem de tijd voor een bezoek aan Piazza San Marco

Het bekende San Marcoplein van Venetië ligt in de gelijknamige wijk San Marco. Het plein stamt uit de 12e eeuw en rondom liggen diverse bezienswaardigheden. Als u per boot vanuit uw accommodatie vertrekt, zijn de dichtst bijzijnde kanalen het Canal Grande, Rio del Palazzo en Rio di San Moise. Wanneer u zich dicht bij de Bacino Orseolo laat afzetten, gaat u via een paar trapjes onder de gebouwen aan het plein door en zodra u weer daglicht ziet, staat u aan het meest westelijke einde van het San Marco plein. U ziet dan de prachtige omliggende galerijen en ziet helemaal aan het andere eind van het plein de San Marco Basiliek en de Campanile toren. Wellicht ziet u zelfs nog een puntje van het Dogepaleis, dat rechts van de basiliek ligt en waarvoor het plein verder loopt richting het Canal Grande.

Basilica di San MarcoDe Basilica di San Marco
San MarcopleinHet San Marcoplein vanaf de Campanile

Bezienswaardigheden Piazza San Marco

1. De San Marco Basiliek

Deze Basilica di San Marco met zijn imposante koepels en grandioze decoratieve elementen maakt zowel van buiten als van binnen indruk op u. Vanaf het San Marco plein kunt u even een momentje rust pakken en het formaat en spektakel van deze kerk op u in laten werken. Een (extreem duur) kopje koffie op het terras kan natuurlijk ook en als u dan voldoende van het exterieur van de basiliek hebt genoten, dan wordt het tijd om naar binnen te gaan. Zodra u de deuren binnen gaat en vanuit het midden in de gang naar voren kijkt, kijkt u uw ogen uit. Alle pracht en praal, de beelden, de kleuren en de materialen die gebruikt zijn, het is er adembenemend mooi. Daarnaast zijn er de mozaïeken met Christelijke taferelen die uitgebeeld worden. En wat te denken van de koepels met de kleine raampjes waardoor voorzichtig wat daglicht de basiliek naar binnen stroomt? U wilt het het liefst allemaal op de gevoelige plaat vast leggen, maar belangrijker is dat u dit moment even goed pakt om de emotie van dit gebouw te voelen. De hoeveelheid tijd en moeite die er eeuwen geleden in dit soort kerken werd gestoken is namelijk niet in geld uit te drukken.

Meer info San Marco Basiliek

DogepaleisHet Dogepaleis bij het plein
Piazza San MarcoDe Campanile, de grote toren op het San Marcoplein

2. Het Palazzo Ducale (Dogepaleis)

Waar het Canal Grande het zuidelijke deel van het San Marco plein raakt, vindt u het Dogepaleis (of Palazzo Ducale in het Italiaans). Een doge was een staatshoofd in de tijd dat Venetië nog een republiek en geen stad was. Het Palazzo Ducale was het thuis van de doge, maar daarnaast waren in dit zelfde gebouw ook politieke instanties gevestigd. Diverse branden hebben het paleis regelmatig geteisterd, maar altijd is de schade weer hersteld, soms met nieuwe invloeden van uit de periode waarin men toen leefde. Al sinds 1923 is het Dogepaleis een openbaar museum en vanuit dit paleis is er nog een bijzondere bezienswaardigheid te bewonderen, namelijk de Brug der Zuchten (of Ponte dei Sospiri). Deze brug vormt een doorgang naar de gevangenis aan de overkant van het Rio del Palazzo. Het Dogepaleis is niet alleen indrukwekkend door de architectuur van het pand zelf, ook de diverse collecties zijn een bezoek waard.

Meer info Dogepaleis

3. De Campanile toren

Deze bakstenen toren stamt uit de 16e eeuw en is toegankelijk voor publiek. Van boven in de toren heeft u een prachtig uitzicht over Venetië, met in de directe nabijheid van de toren het San Marco plein, de San Marco basiliek en het Canal Grande. Zeker op een stralende dag met blauwe lucht of bij een prachtige zonsondergang is een bezoek zeer aan te bevelen (Tip: reserveer vooraf uw tijdslot). Vanaf een afstand lijkt de toren misschien niet heel bijzonder, maar bestudeer vooral het bovenste deel van de Campanile. Zodra u de overgang van de oranje baksteen naar het witte gedeelte hebt gevonden, wordt deze toren namelijk nog veel interessanter. De zuilen met bogen, de versieringen nog hoger in de toren, met het groene dak en helemaal boven aan de top de gouden engel. Wellicht wilt u voor uw vertrek nog een verrekijker aan uw bagage toevoegen, zodat u deze bijzonderheden niet zult missen en tot in de details kunt bekijken.

Meer info Campanile

4. De Torre dell'Orologio

Deze klokkentoren ligt aan noordelijke zijde van het San Marco plein, dicht bij de basiliek. Als u recht voor de basiliek staat en u kijkt naar links, kunt u de grote klok boven op de toren niet missen. Er staan twee koperen figuren bij die de klok slaan. In de avond is de klokkentoren nog makkelijker te ontdekken, want dan is het gehele bovenste deel met de klok goed verlicht. Behalve de klok is ook de voorgevel van deze toren interessant om te zien. De decoraties in hemels blauw en goud steken mooi af tegen de kolommen aan beide uiteinden van de toren. De gevleugelde leeuw en de astronomische klok zullen u ook opvallen. Wanneer de klokkentoren open is voor bezoekers, zult u een zeer imposant mechanisch werk zien dat de klok bedient. Onder deze magnifieke toren vindt u verder nog een doorgang naar de Merceria en dit is een van de belangrijkste winkelstraten in Venetië.

Torre dell'OrologioDe klok van Torre dell'Orologio
San Marcoplein VenetiëIn deze hoek van het San Marcoplein zitten een aantal musea

5. Museumcombi - 3 musea van San Marco plein

Met uw ticket voor het Dogepaleis krijgt u ook toegang tot het museum welke een combi is van drie musea, namelijk het Museo Correr, het archeologische museum en Bibliotheca Nazionale Marciana. Wanneer u het Museo Correr betreedt, maakt u vanzelf een route door de drie verschillende musea:

- Museo Correr

In dit museum kunt u kunstwerken en meubels observeren die terug gaan tot de 13e eeuw. Maar vergis u niet, want ook dit museum heeft weer een bijzonder interieur. De plafonds, de vloeren, de deuren, de verlichting, het behang en zelfs de gordijnen zullen u opvallen wanneer u het Correr museum bezoekt. Het gaat hier dus niet alleen om de collectie die het museum bevat, want de kleuren en materialen die hier gebruikt zijn, zullen u ook positief verrassen.

- Het Museo Archeologico Nazionale di Venezia

Dit museum herbergt Egyptische, Romeinse, Babylonische en Griekse beelden en andere overblijfselen van artistieke waarde. De meeste kunstwerken en artefacten zijn vanaf de 16e eeuw gedoneerd door Venetiaanse families, die de werken tot die tijd in hun privécollectie hadden. U kunt in het nationaal archeologisch museum gebruik maken van een gratis audiogids die u zelf op uw mobiele telefoon of tablet kunt downloaden.

- De Biblioteca Nazionale Marciana

Zoals elke bibliotheek een bepaalde rust en kalmte uitstraalt, vindt u die in Bibliotheca Nazionale Marciana ook. Tijdens uw tour door de musea zult u de monumentale zaal van de bibliotheek bezoeken; een prachtige ruimte.

Museo Correr VenetiëBinnenzijde van Museo Correr
Piazza San Marco VeneziaHet archeologische museum van Venetië

6. De Koninklijke Venetiaanse Tuinen

De Giardini Reali di Venezia vindt u door over het San Marco plein richting het Canal Grande te lopen. Voordat u bij het kanaal bent slaat u rechts af. U laat het Dogepaleis dan achter u en ziet vanzelf het groen van de Koninklijke Tuinen. Deze tuinen zijn een welkom rustpunt, waar u gebruik kunt maken van de bankjes en wandelpaden. In de zomermaanden zijn de blauwe en witte Agapanthus een ware lust voor het oog. Ze zijn voor de vele bezoekers de favoriete bloem in de Giardini Reali di Venezia en mogen geregeld op de foto. Ook schaduwplekjes zijn er te vinden als de zon hoog aan de hemel staat. Verder kunt u dicht bij deze tuinen diverse pieren vinden, van waar u de boot kunt pakken, zoals bijvoorbeeld naar Lido, Murano of San Giorgio Maggiore. Bent u toe aan een echte toeristische activiteit? Stap dan hier in de gondel voor een rondvaart over de vele prachtige kanalen die Venetië rijk is.


Waar ligt het San Marco Plein in Venetië?

Venetië plein
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."