Venetië / Bezienswaardigheden / Museum

16x Museum in Venetië

Een overzicht van alle musea in Venetië

museum Venetië

Venetië is een stad met vele musea, zoals het bekende Peggy Guggenheim. Een overzicht van de 16 meest bezochte musea in Venetië:

Bezoek de bekende en minder bekende musea in Venetië

Naast de Venetiaanse musea die in elke reisgids staan of tijdens bijna elke tour bezocht worden, zijn er natuurlijk ook musea en paleizen die niet in de top 10 staan. De Peggy Guggenheim Collection, Museo Correr en het museum Scuola Grande di San Rocco worden door veel toeristen bezocht. Dus waarom niet eens afwijken van wat bij velen standaard op het wensenlijstje staat? Venetië heeft immers veel meer te bieden.

1. Galleria dell'Accademia

Dit museum mag niet op uw lijst ontbreken als u een liefhebber bent van oude schilderijen. U vindt hier de meeste Venetiaanse kunst ter wereld en de werken stammen uit de periode 13e tot 18e eeuw. Er zijn 37 verschillende ruimten in het museum, waarvan er 13 op de begane grond liggen en 24 op de verdieping. De kunstwerken zijn onder andere van de volgende kunstenaars: Vittore Carpaccio, Giorgio o Zorzi da Castelfranco detto Giorgione, Giovanni Bellini, Jheronymus Bosch en Johann Liss.

Wist u trouwens dat één van de belangrijkste kunstwerken van Leonardo da Vinci in dit museum bewaard wordt? Het gaat om de Vitruviusman, dat een studieobject is voor de maten en verhoudingen van het menselijk lichaam. U ziet dit schilderij als poster bij best wat mensen thuis hangen en in dit museum hebben ze dus het origineel. Helaas wordt het momenteel niet tentoon gesteld, om de kwaliteit van het werk te preserveren. Zowel daglicht als temperaturen kunnen een schilderij namelijk aantasten en dat wilt u bij zo’n belangrijk kunstwerk als dit absoluut voorkomen. Interessant is ook het ontstaan van dit museum, want ondanks dat veel Venetiaanse kunstwerken in andere landen terecht gekomen zijn (met of zonder medewerking) of op de markt verkocht zijn, is de collectie die u in het museum ziet bewaard gebleven. Ze waren bedoeld als studieobjecten voor leerling-kunstenaars.

 • Locatie: Campo della Carita, 1050, 30123 Venezia
 • Openingstijden: Maandag 8:15 - 14:00 uur (toegang tot 13:00 uur) en dinsdag t/m zondag 8:15 - 19:15 uur (toegang tot 18:15 uur)
 • Tickets: Tickets, vanaf € 15,00 / Onder 18 jaar gratis en 18 tot 25 jaar € 2,00
Galleria dell'Accademia VenetiëEntree Galleria dell'Accademia
Galleria dell'AccademiaEen museum vol schilderkunst

2. Ca'Rezzonico

Dit museum is in een paleis gevestigd in de wijk Dorsoduro en ligt aan het Canal Grande. Als u met de boot aankomt en u kijkt over het kanaal, ziet u de prachtige gevel van het paleis. U kunt echter ook naar Campo San Samuele gaan als u liever vaste grond onder uw voeten voelt. Dit voormalige paleis wilt u vooral zien vanwege de 18e-eeuwse kunst- en meubelcollectie van toenmalig Venetië. Behalve een indrukwekkende gevel, vallen vooral de vele kleuren en gebruikte materialen op. Van het felle goud aan de plafonds tot de houten decoraties en van geblokte vloeren tot zware gordijnen. En dan heeft u het nog alleen maar over het pand en nog niet over de meubels, schilderijen en beelden. Het werk in het pand zelf is onder andere van Tiepolo, Crosato, Brustolon en Piffetti. In de collectie kunstwerken die tentoon gesteld wordt, vindt u onder andere de namen terug van Molinari, Bellucci, Lazzarini en Longhi (een beroemde Venetiaanse portrettekenaar). Ook nog goed om te weten: achter het museum ligt een prachtige tuin (Giardini di Ca’ Rezzonico), die ook de moeite waard is. U kunt u hier even terug trekken uit alle drukte en genieten van het groen.

 • Locatie: Dorsoduro 3136, 30123 Venezia
 • Openingstijden: Vrijdag t/m zondag, van 10.30 tot 16.30 uur (laatste toegang om 16.00 uur)
 • Tickets: Tickets € 11,00 / Onder 6 jaar gratis / 65+, 6 tot 14 jaar en studenten tot 25 jaar € 8,50 (Tickets reserveren of inbegrepen in deze Venice City Turbopass)

 

3. La Biennale di Venezia

Als u van kunst houdt, is het goed om de agenda er bij te pakken voordat u uw reis naar Venetië gaat boeken. Om het jaar vindt namelijk La Biennale di Venezia plaats. La Biennale omvat meer, dus als u specifiek voor de kunst gaat, moet u goed kijken dat het om Art Biennale gaat. Hier gaat het namelijk om een tentoonstelling met moderne en beeldende kunst. Dit kunstevenement wordt door vele kunsthandelaren bezocht en vindt plaats in een park genaamd Giardini en bij de Arsenale. De organisatie van La Biennale is gevestigd in paleis Ca’ Giustinian, dat ook wel Palazzo Giustinian wordt genoemd.

Website La Biennale

Biennale di VeneziaDe tweejaarlijkse kunstmanifestatie in Venetië
Biennale di VeneziaEen tijdelijk kunstwerk van de Biënnale

4. Museo Correr & Archeologisch museum

Deze musea liggen aan het San Marco plein en met uw ticket voor het Dogepaleis krijgt u ook toegang tot het museum welke een combi is van drie musea, namelijk het Museo Correr, het archeologische museum en Bibliotheca Nazionale Marciana. Wanneer u het Museo Correr betreedt, maakt u vanzelf een route door de drie verschillende musea. Het museum Correr bevat een collectie kunstwerken en antiquiteiten die helemaal terug gaan tot de 13e eeuw. Wat interessant is, is het feit dat het museum niet al te lang geleden is uitgebreid met 9 ruimten, waar vroeger gemeentekantoren gehuisvest waren. De kamers zijn helemaal gerestaureerd en u ziet er elementen terug uit de periode van Napoleon en Hapsburg. Het archeologisch museum is boeiend voor iedereen die interesse heeft in Griekse, Romeinse, Babylonische en Egyptische archeologische vondsten. Leuk feitje is dat bijna alle tentoon gestelde objecten afkomstig zijn uit privécollecties en in de loop der jaren aan het museum geschonken zijn. De klassieke, marmeren beelden hebben een serene uitstraling en de vazen en andere objecten geven u een goed beeld van hoe het er eeuwen geleden aan toe ging. De ingerichte kamers laten u zien welke materialen men in een paleis toepaste en hoe men het verder met meubels inrichtte. Daarbij bezoekt u ook de prachtige monumentale ruimte van de Biblioteca Nazionale Marciana.

 • Locatie: San Marcoplein
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:30 - 18:00 uur (laatste entree 17:00 uur)
 • Tickets: De 3 musea zijn inbegrepen bij het ticket voor het Dogepaleis

 

5. Natuurhistorisch museum

Dit Natuurhistorisch museum (Museo di Storia Naturale) ligt aan het Canal Grande, op de hoek met de Rio del Megio. Het museum laat u van alles zien over planten en dieren van vroeger en nu, met opgezette dieren, huiden, slagtanden en skeletten. U vindt er ook stenen en fossielen. Ze doen er zelf onderzoek, maar delen hun passie voor natuurhistorie ook graag met kinderen en museumbezoekers. Er is zelfs een 5 meter lang aquarium, waarin de habitat van de vissen en andere dieren die er in verblijven nagebootst is. Niet alleen het onderwerp van dit museum, maar ook het interieur en de manier waarop tentoon gesteld wordt is anders. Bezoekers vinden het Museo di Storia Naturale – na het zien van alle kerken en paleizen - vaak een hele verfrissende omgeving.

 • Locatie: Santa Croce 1730, 30135 Venezia
 • Openingstijden: Vrijdag t/m zondag van 09:30 tot 16:30 uur
 • Tickets: Entree € 10,00 / Onder 6 jaar gratis / 65+, 6 tot 14 jaar en studenten tot 25 jaar € 5,50 (boek uw tickets of inbegrepen in deze Venice City Turbopass)
 • Officiële website

 

6. Museo Ebraico

In het Museo Ebraico di Venezia leert u meer over hoe deze Joodse ghetto zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld en hoe de Joodse gemeenschap in Venetië heeft geleefd. Het Museo Ebraico is een klein, maar zeker fraai museum met interessante collecties en tentoonstellingen. Bezoek eveneens de synagogen, haal wat lekkers bij de Joodse bakker en kijk rond bij de winkeltjes met Joodse spullen. U kunt deelnemen aan deze rondleiding met gids door de Joodse wijk, of start de middag met een koosjere lunch in het museumcafé. Het museum ligt aan de Rio del Gheto in de wijk Cannaregio.

 • Locatie: Campo di Ghetto Nuovo, 2902, 30121 Venezia
 • Openingstijden: Zondag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur (donderdag tot 18:30 uur) en zaterdag gesloten
 • Tickets (museum + 2 synagoges): Entree € 14,00 / Onder 18 jaar en studenten tot 26 jaar € 12,00 (boek uw tickets)
 • Officiële website
CannaregioDe Campo del Ghetto met rechts Museo Ebraico
Museo EbraicoIn de Ghetto vindt u het Museo Ebraico

7. Palazzo Mocenigo

Het bijzondere Museo di Palazzo Mocenigo – Centro Studi di Storia del Tessuto, del Costume e del Profumo is een hele mond vol, maar dit museum uit de 17e eeuw leert u meer over parfum en kleding uit die tijd. Het museum ligt in een voormalig paleis, wat betekent dat u diverse stijlvolle kamers kunt aanschouwen. Hier is ook een collectie schilderijen aanwezig en verder zijn de wanden, vloeren, plafonds en meubels ook het bewonderen waard. Vergeet dus vooral niet verder te kijken dan wat u op normale ooghoogte tegen komt. Omlaag en helemaal omhoog kijken leveren nog zoveel meer moois op. U kunt hier – behalve uw ogen – ook nog andere zintuigen nog aan het werk zetten, want u kunt in het parfumgedeelte in het museum aan parfums ruiken.

 • Locatie: Santa Croce 1992, 30135 Venezia
 • Openingstijden: Vrijdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur
 • Tickets: Entree € 11,00 / Onder 6 jaar gratis / 65+, 6 tot 14 jaar en studenten tot 25 jaar € 8,50 (Tickets reserveren of inbegrepen in deze Venice City Turbopass)
 • Officiële website

 

8. Museo Storica Navale (scheepvaartmuseum)

Dit scheepvaartmuseum in de wijk Castello bestaat sinds het begin van de 20e eeuw en leert u meer over het maritieme leven en de geschiedenis van Venetië en haar scheepvaart. Het ligt vlak bij het Canal Grande en er zijn niet alleen modellen van schepen te zien, maar ook wapens die in die tijd op zee gebruikt werden, zoals kanonnen en pistolen. De decoraties op de schepen zijn echt bewonderenswaardig. U ziet vanzelf tijdens uw tour door het museum hoeveel tijd en arbeid er in de bouw van deze schepen is gaan zitten. Iedere botenliefhebber moet hier dus een keer geweest zijn.

 • Locatie: 2126,Fondamenta Rio della Tana, 30122, Venetië
 • Openingstijden: Vrijdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur
 • Tickets: Entree € 8,25

9. Palazzo Fortuny

Dit gotische paleis Palazzo Fortuny in de wijk San Marco was vroeger in het bezit van de Pesaro familie, maar Mariano Fortuny heeft er later zijn fotografie-, schilder- en textielatelier ingericht. Wat u nu in het museum ziet, is nog steeds zoals de ruimten in de tijd van Mariano Fortuny waren. Alles wat met zijn werk en manier van werken te maken had, heeft een plek in dit museum gekregen. Fortuny is bekend vanwege een speciale zijden jurk (Delphos), maar heeft ook de “cupola” ontwikkeld, waarmee belichting een hele andere dimensie kreeg. Later is Fortuny weer gaan schilderen en ook deze werken hebben bekendheid gekregen. Het Palazzo Fortuny wordt ook wel Palazzo Pesaro Orfei of Palazzo Pesaro degli Orfei genoemd.

 • Locatie: S. Marco, 3958, 30124 Venezia
 • Openingstijden: Woensdag t/m maandag van 10:00 - 17:00 uur
 • Tickets: Entree € 13,00 / Onder 6 jaar gratis / 65+, 6 tot 14 jaar en studenten tot 25 jaar € 10,00 (Tickets reserveren of inbegrepen in deze Venice City Turbopass)
 • Officiële website

 

10. Palazzo Grassi

Wie van moderne kunst houdt, moet naar Palazzo Grassi in de wijk San Marco tijdens een verblijf in Venetië. Behalve een aantal permanente werken van verzamelaar Pinault (en een ander deel van zijn werken in Punta della Dogana), zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen. Het speciale aan dit museum is, dat kunstwerken en objecten vaak speciaal voor een ruimte in dit museum gemaakt worden. Kunstenaars laten zich inspireren door de diverse ruimten die niet verfraaid of gedecoreerd zijn, waardoor hun werk helemaal tot zijn recht komt. De Fransman Pinault heeft dit paleis zelf in 2005 gekocht om zijn verzameling kunst in tentoon te kunnen stellen.

 • Locatie: Campo San Samuele 3231, Venice
 • Openingstijden: Dagelijks geopend van 10:00 - 19:00 uur (dinsdag gesloten)
 • Tickets (incl. Punta della Dogana): Volwassenen € 18,00 (Tickets reserveren) / Onder 20 jaar gratis / 65+ en 20 tot 25 jaar € 15,00
 • Officiële website

 

11. Ca' d'Oro

In dit museum Galleria Giorgio Franchetti alla Ca’ d’Oro in de wijk Cannaregio vindt u diverse antiquiteiten uit het Renaissance tijdperk. U kunt er onder andere werken van Titiaan en Van Dyck bekijken. Het pand betreft een paleis uit de 15e eeuw, dat qua bouw en decoratie ook bijzonder is om te observeren. Dus vergeet ook niet naar de wanden, vloeren en plafonds te kijken, voordat u zich tot de collectie kunstwerken richt. Wat vooral opvalt in dit museum is de combinatie van moderne kunst en oudere werken. En als de zon onder is en de lichtjes gaan aan, dan is de gevel aan de waterkant ook zeer de moeite waard.

 • Locatie: Calle Ca' d'Oro, 3934, 30121 Venezia
 • Openingstijden: Dinsdag, woensdag, donderdag: 9.00 - 13.45 uur / Vrijdag, zaterdag, zondag: 13.30 - 19.00 uur / Maandag gesloten
 • Tickets: Tickets € 6,00 / Onder 18 jaar gratis / 18 tot 25 jaar € 2,00
 • Officiële website
Ca' d'OroHet paleis Ca' d'Oro
Ca' d'OroDe begande grond van Ca' d'Oro

12. Museo Leonardo da Vinci

Let op, want er zijn twee musea over Da Vinci. Het ene betreft een tentoonstelling van een aantal van zijn werken in de Chiesa di San Barnaba, het andere aan de Campo S. Rocco een meer interactief museum met workshops en waar u nabootsingen van zijn uitvindingen vindt die u aan mag raken en uitproberen. Dit laatste museum betreft twee verdiepingen, waarbij u op de begane grond leert over het leven van Leonardo Da Vinci. Op de volgende verdieping vindt u attributen – groot en klein – met ontwerptekeningen en uitleg over het ontwerp. Het is geen heel groot museum en vooral kinderen, fans van Da Vinci en ontwerpers bezoeken deze plek graag.

Meer info

13. Ca'Pesaro Galleria Internazionale d'Arte Moderna

Het Ca’ Pesaro museum ligt aan het Canal Grande in Venetië. Het museum is gehuisvest in een paleis en stamt uit de 17e eeuw. Het paleis is ontworpen door Badassarre Longhena, die voor meerdere ontwerpen in Venetië verantwoordelijk was. Met de bouw werd in 1659 gestart en helaas was de bovenste verdieping in 1682 nog niet af, toen Longhena stierf. Gaspari heeft het stokje toen van hem overgenomen en de constructie van het paleis voltooid. Dit was uiteindelijk in 1710. Ook in dit pand heeft u oog voor meer dan alleen de kunstcollectie, want er is zoveel te zien aan wanden, vloeren, kolommen en plafonds. Verder vindt u er kunstwerken van Rodin, Rosso, Balla en anderen. Behalve moderne kunst, ziet u er ook veel Aziatische beelden en schilderijen.

 • Locatie: Santa Croce, 2076, 30135 Venezia
 • Openingstijden: Vrijdag t/m zondag, van 10:30 tot 16:30 uur (laatste toegang om 16.00 uur)
 • Tickets: Tickets € 10,00 / Onder 6 jaar gratis / 65+, 6 tot 14 jaar en studenten tot 25 jaar € 7,50 (Tickets reserveren of inbegrepen in deze Venice City Turbopass)
 • Officiële website

 

14. Museo della Musica

Speelt u zelf een muziekinstrument of bent u nieuwsgierig naar oude instrumenten? Dan is dit gratis museum in de wijk San Marco een echte aanrader. U vindt er een ruime collectie aan oude, barokke muziekinstrumenten. Soms ziet u niet eens dat het hier om eeuwen oude instrumenten gaat. U ziet er heel veel fluiten, violen, cello’s, harpen, mandolines en andere strijkinstrumenten. De tentoonstelling is in het Chiesa San Maurizio, een kerk die op zich ook al het bezichtigen waard is.

 • Locatie: Campo San Maurizio, 30124 Venezia
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 19:00 uur
 • Entree: Gratis
Musea VenetiëHet gratis museum 'Museo della Musica'
Musea VenetiëHet museum over muziekinstrumenten

15. Palazzo Grimani

Het Palazzo Grimani van Santa Maria Formosa is een staatsmuseum, gelegen in Venetië in de wijk Castello, vlakbij Campo Santa Maria Formosa. Het paleis dat ooit bewoond werd door een van de meest vooraanstaande families is het enige Renaissance-Romeinse maniëristische huis in Venetië. Verwacht voor deze pittige entreeprijs geen spectaculair paleis, het heeft wel een aantal mooie fresco's op het plafond, maar de ruimtes zijn vrij sober aangekleed.

 • Locatie: Ruga Giuffa, 4858, 30122 Venezia
 • Openingstijden: Donderdag t/m zondag, van 10:00 tot 19:00 uur.
 • Tickets: Entree € 13,00 / Onder 18 jaar gratis / studenten 18 tot 25 jaar € 2,00
 • Officiële website

 

16. Fondazione Querini Stampalia

Het Querini Stampalia Foundation Museum is een mooi voorbeeld van een goed bewaard historisch huis. De prachtige residentie van de familie Querini Stampalia is nagebouwd met o.a. de traditionele ontvangstruimten en woonvertrekken van een Venetiaans paleis, bekleed met fresco's en stucversieringen. Zeldzame collecties kostbare meubels, schilderijen, porselein, bollen, stoffen en sculpturen zijn door het hele huis opgesteld. Het museum biedt een glimp van het dagelijkse leven van het tijdperk waarin het werd bewoond, en weerspiegelt de Venetiaanse cultuur en tradities door de eeuwen heen. Het toont een aanzienlijke kunstcollectie, met name meesterwerken van Venetiaanse barok en rococo, waaronder schilderijen van Giovanni Bellini, Pietro Longhi en Giandomenico Tiepolo.

 • Locatie: Campo Santa Maria Formosa, 30122 Venezia
 • Openingstijden: Dinsdag t/m zondag, van 10:00 tot 18:00 uur (maandag gesloten)
 • Tickets: Entree vanaf € 17,00 (tickets reserveren)
 • Officiële website

 

17. Meer musea in Venetië

Museum Venetië
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."