Venetië / Bezienswaardigheden / Murano, Burano en Torcello

Murano, Burano en Torcello tour

Eilandentour langs drie pittoreske eilanden in de lagune van Venetië

Murano, Burano en Torcello

Ga eilandhoppen als u in Venetië bent en bezoek met een tour Murano, Burano en Torcello. De drie meest pittoreske eilanden in de lagune rondom Venetië.

Info Tour Murano, Burano en Torcello in Venetië

Tours Met stip de makkelijkste én goedkoopste manier om alle drie eilanden te bezoeken is met een georganiseerde tour:
  • Volwassenen vanaf € 20,00 (info & reserveringen, meer beschikbaarheid via Tiqets.com)
  • Op de boot uitleg van een gids
  • Als opstappunt heeft u meestal de keuze uit het treinstation of dichtbij het San Marcoplein
  • Tours maken een stop op zowel Murano, Torcello en Burano
Info & Reserveringen
Openbaar vervoer U kunt ook kiezen om een of enkele eilanden zelf met het openbaar vervoer van ACTV te bezoeken, zodat u in eigen tempo de eilanden kunt bezoeken. Dan raden we u eerst aan de AVM Venezia official app op uw telefoon te downloaden uit de PlayStore. Dit is de officiële app van ACTV en kunt u de exacte tijden van de waterbussen ('vaporetto') vinden en de meest logische route vanaf uw hotel. In het kort komt het er op neer dat u drie mogelijkheden met ACTV-waterbussen. Voor al deze ritten heeft u een ACTV-dagkaart nodig die u online kunt aanschaffen (33 euro).
  1. Zit u dichtbij het San Marcoplein? Halte 'San Zaccaria Pietà' ligt op 200 meter van het San Marcoplein. Vanaf hier vertrekt de Vaporetto nummer 14. Deze vaart alleen naar Burano, met stip het mooiste eiland van de drie.
  2. Zit u in de omgeving van de Rialtobrug? 700 meter ten noorden van de Rialtobrug ligt de Vaporetto-halte 'F. te Nove'. Vanaf hier vertrekt Vaporetto nummer 12. Deze stopt achtereenvolgens bij Murano, Torcello en Burano.
  3. Zit u in de omgeving van het station Santa Lucia? Vanaf hier vertrekt Vaporetto nummer 3 naar Murano. Op Murano kunt u vervolgens overstappen op boot nummer 12 die achtereenvolgens stopt bij Torcello en Burano.
ACTV dagkaart kopen

Boottocht langs de eilanden in de Venetiaanse lagune

Venetië bestaat uit meer dan honderd eilanden en sommigen daarvan zijn meer bekend dan anderen. Zo kunt u een aantal eilandjes bezoeken die niet tot het hoofdstedelijk gebied van Venetië horen, maar wel onderdeel van het gemeentelijk gebied Venetië zijn. Denk bijvoorbeeld aan Murano, dat op ongeveer een uur varen ligt. Vaar daarna door naar Burano en het iets verderop gelegen Torcello. Vanaf Torcello bent u dan in ongeveer 1,5 uur weer terug waar u de eilandentocht begonnen bent.

MuranoHet eilandje Murano
glasblazen op MuranoDe traditie van het glasblazen op Murano

1. Glaskunst op Murano

Als u naar Murano gaat, kunt u niet om de bijzondere glaskunst van het eilandje heen. Glaswerk is dan ook niet alleen een origineel souvenir om van uw vakantie mee terug te nemen of cadeau te geven, u ziet grotere werken van glas ook in de buitenlucht tentoon gesteld. Breng een bezoek aan het glasmuseum (Museo del Vetro), waar u niet alleen meer over de historie te weten komt (vanaf 15e eeuw tot nu), maar waar u ook over de kunst van dit Venetiaanse ambacht leert. Verder zijn er over heel Murano diverse bezienswaardigheden die verbonden zijn aan het glaswerk, zoals de Vetreria Artistica Colleoni (Glasfabriek).

Ook de Basilica dei Santi Maria e Donato is de moeite waard, al is het alleen al vanwege het verhaal dat hier de botten van een gedode draak liggen. Daarnaast is er de Chiesa di San Pietro Martire, dat ondanks de grote en beroemde wandschilderingen veel luchtiger oogt dan veel kerken elders in Venetië. Heeft u wat meer tijd of zoekt u vooral rust? Wandel dan door naar Parco Giochi, waar u heerlijk kunt genieten van de omgeving en af en toe een bootje door het kanaal aan u voorbij vaart. De cicaden (boomkrekels) in het park houden u gezelschap.

BuranoHet pittoreske eiland Burano
BuranoBurano, een kleurrijk eiland bij Venetië

2. De gekleurde huisjes op Burano

Met stip het mooiste eiland van de drie! Het eiland Burano bestaat uit vier kleinere, dicht bij elkaar gelegen delen, die gescheiden worden door kanalen. Het eiland is vooral bekend vanwege de felgekleurde huizen, waarbij de kleuren vaak fel afsteken tegen het blauwgroene water van het kanaal. Probeer alle kleuren van Burano maar eens goed vast te leggen met uw camera of telefoon, want het felroze, aquablauw, intens rood, okergeel, lichtpaars en het groen als gras is echt bijzonder om te zien. Soms zijn de luiken zelfs weer in een geheel andere, contrasterende kleur geverfd, ten opzichte van het huis zelf. Dit zijn de foto’s die u straks thuis laat uitvergroten als herinnering aan uw tijd in Venetië…

Maar Burano is meer. Naast Venetiaans glas, staat dit eiland namelijk ook bekend om haar kant. Als u er meer over wilt weten, ga dan naar Museo del Merletto (Kantmuseum) aan het Piazza Galuppi, waar u meer leert over hoe kant eigenlijk gemaakt wordt. Op deze locatie was van 1872 tot 1970 een kantklosschool gevestigd en u leert er over de diverse kanttechnieken, ziet hoe kant zich door de jaren heen heeft ontwikkeld en komt te weten over de materialen die gebruikt worden om kant te klossen. De belangrijkste kerk op Burano is San Martino. Deze kerk ziet er qua uiterlijk sober uit, zeker vergeleken met de vrolijk gekleurde huisjes die er om heen liggen. Bekijk vooral ook het grote orgel als u de kerk binnen gaat.

TorcelloDe Santa Maria Assunta op Torcello
TorcelloNaast Burano ligt het eiland Torcello

3. Torcello – kerken en prachtige natuur

Torcello is maar een klein eiland. De Basilica di Santa Maria Assunta – ook wel Torcella Basilica genoemd – is de bekendste kerk op het eiland Torcello. Het bakstenen exterieur laat een duidelijke en simpele structuur zien, terwijl er in de binnenkant van de kerk veel meer verfraaiingen zijn aangebracht. De gekleurde binnenzijde van de koepel met figuren en andere schilderingen maken het geheel fleuriger, hoewel ook hier de baksteen nog steeds zichtbaar is en de boventoon voert. Als u van meer pure constructies houdt, is deze kerk zeker een aanrader.

Vlak bij ligt de Chiesa di Santa Fosca, ook een kerk en net als de Basilica di Santa Maria Assunta van baksteen. Er zijn weinig decoraties aan de buitenkant zichtbaar. Geen drukte met figuren van heiligen en dieren, geen versieringen die in het oog springen. De kerk is ook niet heel hoog van buiten, al kan schijn bedriegen als u eenmaal naar binnen gaat en naar het plafond kijkt. Verfraaiingen zijn er wel, maar u moet er wat meer naar zoeken, dan bij de andere Venetiaanse kerken waar alle pracht en praal nadrukkelijk getoond wordt. Het interieur van de Chiesa di Santa Fosca past met de eenvoudige houten banken en de weinige schilderingen echter prima in deze omgeving.

Wilt u graag een museum op Torcello bezoeken? Dan kunt u bij het Museo Princiale di Torcello allerlei Middeleeuwse artefacten en archeologische vondsten bekijken. Het komt allemaal uit de omgeving van Torcello zelf en dat is wel heel bijzonder. Een ander museum is Casa Museo Andrich en hier woonden vroeger de kunstenaars Lucio Andrich en Clementina de Luca. Hun huis is later een museum geworden, met ongeveer 1300 werken van beide kunstenaars die wisselend tentoon gesteld worden. Met 11.000 vierkante meter museum heeft u niet alleen het gebouw van het museum zelf, maar ook de tuinen er om heen tot uw beschikking. En behalve kunst zijn hier ook souvenirs te koop, zoals likeuren, balsamicoazijn en kussens met artistieke prints. De basisproducten voor de likeur en azijn komen overigens van het land zelf. Verder ligt het museum aan een lagune waar van maart tot september flamingo’s leven. Het uitzicht over de lagune heeft een magisch effect en u komt er even helemaal tot bezinning.

Beste tours langs de Venetië eilanden


Waar liggen de eilanden van Venetië?

Venetië eilanden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
18 maart 2023 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."