Venetië / Bezienswaardigheden / Dorsoduro

Dorsoduro wijk in Venetië

De meest culturele en gezellige wijk in Venetië

Dorsoduro

Dorsoduro is de wijk aan de zuidkant van Venetië. Dorsoduro is de meest culturele wijk en het stadsdeel met gezellige eettentjes.

Verken Dorsoduro – stadsdeel aan de zuidkant van Venetië

Dorsoduro grenst aan de stadsdelen Santa Croce en San Polo, met aan de overkant van het Canal Grande stadsdeel San Marco. Aan de andere zijde van het grote water ligt het eiland Giudecca. Het betreft hier de meest culturele wijk van Venetië en het is een waar universiteitendistrict. Geniet hier van de gezellige eettentjes, ga er vintage shoppen en ervaar de jonge sfeer van dit deel van Venetië. Natuurlijk mag een bezoek aan een museum niet ontbreken. Er zijn gelukkig voldoende bezienswaardigheden waar u uit kunt kiezen:

Wandeling: 12 bezienswaardigheden van Dorsoduro

Wanneer u bij de Ponte de l'Accademia over de Canal Grande start met uw bezoek aan Dorsoduro, dan raden we u aan achtereenvolgens de volgende 12 bezienswaardigheden in Dorsoduro te bezoeken. In logische volgorde komt u dan de volgende bezienswaardigheden tegen:

1. Galleria dell’Accademia

In museum Galleria dell’Accademia is Venetiaans kunstwerk uit de 13e tot 18e eeuw verzameld. U kunt er onder andere kijken naar werken van Titiaan, Giorgione, Canaletto en Tiepolo. Het museum bestaat uit meerdere delen die samen gevoegd zijn, namelijk de vroegere kerk Santa Maria della Carità, het bijbehorende klooster en de Scuola Grande di Santa Maria della Carità.

Meer Galleria dell'Accademia

2. Peggy Guggenheim Collection

Een andere bijzondere tentoonstelling vindt u bij de Peggy Guggenheim Collection. Het museum is gevestigd in een 18e-eews paleis en u kunt er kunstwerken uit de 20e eeuw aanschouwen verzameld door Peggy Guggenheim. Als u het museum binnen gaat, heeft u ook toegang tot de tuin met beeldhouwwerken. Ook dit is weer een plek waar u niet alleen waardering voor de tentoongestelde werken hebt, maar ook het pand zelf qua structuur bijzonder kunt waarderen.

Meer info Guggenheim museum

Galleria dell AccademiaDe Galleria dell Accademia
DorsoduroDe Peggy Guggenheim Collection

3. Santa Maria della Salute

Vlak bij museum Punto della Dogana en het Guggenheim ligt Basilica di Santa Maria della Salute. Deze barokke kerk is achthoekig van vorm en u vindt hier wel 12 werken van Titiaan. Net als bij veel andere bezienswaardigheden in Venetië geldt ook hier weer dat het gebouw zelf net zoveel aandacht verdient als de kunst die het herbergt. De grote koepel bovenop het centrale deel van de achthoek, de vele beelden die aan de buitenzijde over het kanaal uitkijken en de verlichting als het begint te schemeren en de zon onder gaat, maken het een bijzondere kerk. Entree van de kerk is gratis.

4. Punta della Dogana

Helemaal in de punt van Dorsoduro vindt u museum Punta della Dogana. Dit museum is driehoekig van vorm en het is gehuisvest in een gebouw van waar uit vroeger de douane opereerde. U vindt er vooral internationale, moderne kunst en dit museum is dan ook niet vergelijkbaar met veel van de andere musea in Venetië. De ruwe structuur die zichtbaar is aan de binnenzijde van het pand geven de kunst alle kans om helemaal tot hun recht te komen. Kale wanden, strakke vloeren en passende verlichting, er is niks dat u afleidt van de tentoon gestelde objecten. Op de officiële website kunt u vinden welke tijdelijke tentoonstellingen er zijn.

Santa Maria della SaluteDe Santa Maria della Salute aan het water
Punta della DoganaPunta della Dogana

5. Santa Maria del Rosario (Gesuati)

Wandel van Punta della Dogana via de kade ('Zaterre') naar de 18e-eeuwse Dominicaanse kerk Santa Maria del Rosario, ook wel 'I Gesuati' genoemd. Onderweg geniet u van het uitzicht op het zuidelijke eiland Giudecca. De Santa Maria del Rosario is gebouwd in rococo-stijl en heeft mooie, kleurrijke fresco's aan het plafond gemaakt door de Venetiaan Giambattista Tiepolo. Deze kerk is ook inbegrepen in de Chorus Pass.

6. Squero di San Trovaso

Om te zien waar het verhaal van de gondel start, gaat u naar Squero di San Trovaso aan de zuidkant van stadsdeel Dorsoduro. Dit is al sinds de 17e eeuw de plek waar gondels gebouwd en onderhouden worden. U kunt hier goed zien waar de gondels te water gelaten worden of weer uit het water worden gehaald voor periodiek onderhoud. Soms treft u geen enkele gondel buiten aan, andere keren ligt het er vol. De uitstraling van het pand van de oude, traditionele werkplaats laat zien hoe veel ervaring men hier al eeuwen heeft met het favoriete vervoersmiddel van Venetië.

7. Kerk San Sebastiano

De Chiesa di San Sebastiano is een 16e-eeuwse kerk en herbergt een reeks fresco's van de kunstenaar Paolo Veronese, evenals schilderijen van Tintoretto en Titiaan. Een mooi kerkje om even binnen te gaan kijken. Deze kerk is ook inbegrepen in de Chorus Pass.

Campo Santa Margherita VenetiëCampo Santa Margherita, plein in Dorsoduro
Piazza di San Trovaso DorsoduroDe kerk San Sebastiano

8. Scuola Grande del Carmini

Aan de achterzijde van het plein Campo Santa Margherita staat de Scuola Grande del Carmini. Dit was één van de zes Scuole Grandi, oftewel broederschappen in Venetië. Het gebouw, welke niet zo indrukwekkend is als de Scuola Grande di San Rocco, heeft een paar ruimtes met mooie fresco's aan het plafond en sierlijk versierde trappenhuizen. Een mooi gebouw om even binnen te kijken (Meer info en tickets Scuola Grande del Carmini).

9. Campo Santa Margherita

Campo Santa Margherita ligt vlak bij de Rio de Santa Margherita. Het is het hart van de studentenwijk en een sfeervol plein met een put en een paar grote bomen in het midden. De bankjes onder de bomen maken dat u er in de zomer lekker in de schaduw uit kunt rusten. Langs de rand van het plein zijn diverse winkeltjes en restaurantjes. Ook zijn er enkele marktkramen waar u groente, fruit, verse vis of souvenirs kunt kopen. De ideale stop om even uit te rusten bij een bar of restaurantje.

Scuola Grande del Carmini DorsoduroScuola Grande del Carmini
Campo Santa Margherita VenetiëCampo Santa Margherita, plein in Dorsoduro

10. San Pantalon

De volgende kerk in Dorsoduro is bekend vanwege het prachtig beschilderde plafond. Chiesa di San Pantalon trekt van de buitenkant niet echt uw aandacht, maar eenmaal binnen kijk u uw ogen uit. Er is een plafond met sterren beschilderd, een plafond van een koepel met in het midden een bijzonder tafereel en een groot rechthoekig plafond met de weergave van een uitbundige gebeurtenis. U ziet het vanaf de vloer niet, maar hier zijn 40 verschillende oliedoeken bij elkaar gevoegd tot één groot magnifiek geheel.

kerk DorsoduroDe Chiesa di San Pantaleone Martire , oftewel 'San Pantalon'
San Pantalon VenetiëHet prachtige dak van de San Pantalon

11. Ca’ Rezzonico

Op de hoek waar het Canal Grande de Rio de S. Barnaba ontmoet vindt u Ca’ Rezzonico. Dit museum is gehuisvest in een paleis en dit ziet u direct terug in het fraaie interieur met imposante vloeren, wanden en plafonds. Het paleis stamt uit de 16e en 17e eeuw. Er werd gestart met de bouw in de ene eeuw, er was meer geld dan verwacht nodig en vervolgens werd de constructie pas in de eeuw daarna afgerond. Nadat het paleis diverse malen van eigenaar was verwisseld, bleek een groot deel van het interieur met hen verdwenen te zijn. Er werden toen schilderijen verzameld en pas later kwamen de meubels weer terug. Op deze manier is een mooie collectie ontstaan die u als bezoeker kunt observeren (Meer info en tickets reserveren Ca’ Rezzonico).

Ca'Rezzonico in de wijk DorsoduroCa'Rezzonico in de wijk Dorsoduro
Canal GrandeDe Ponte dell'Accademia verbindt de wijk Dorsoduro met San Marco

12. Ponte de l'Accademia

Vanaf Ca'Rezzonico loopt u in een paar minuten weer terug naar de Ponte de l'Accademia, het startpunt van deze rondleiding door Dorsoduro en de plek vanwaar u weer makkelijk door kunt naar de wijk San Marco.

Tickets Dorsoduro bezienswaardigheden


Waar ligt de wijk Dorsoduro?

Venetië Dosorduro
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."