Venetië / Bezienswaardigheden / San Giorgio Maggiore

San Giorgio Maggiore

Bezoek het eilandje San Giorgio Maggiore van Venetië

San Giorgio Maggiore

Vanaf het San Marcoplein ziet u San Giorgio Maggiore, een klein eiland van Venetië met zijn gelijknamige kerk.

Info San Giorgio Maggiore Venetië

Vervoer

U kunt het eiland San Giorgio Maggiore zelf met het openbaar vervoer van ACTV te bezoeken. We raden u dan eerst aan de AVM Venezia official app op uw telefoon te downloaden uit de PlayStore. Dit is de officiële app van ACTV en kunt u de exacte tijden van de waterbussen ('vaporetto') vinden en de meest logische route vanaf uw hotel. De frequent varende Lijn 2 die ook bij het San Marcoplein langs komt is de Vaporetto-lijn die zal aanmeren bij dit eiland. Voor het bezoeken van San Giorgio Maggiore heeft u twee enkele ritten of een ACTV-dagkaart nodig die u online kunt aanschaffen. Op het eilandje zelf kunt u geen retourtickets kopen.

Tip: Wanneer u alleen kort de kerktoren beklimt, is na afloop uw 75-minuten ticket voor de Vaporetto mogelijk nog geldig. U hoeft dan geen nieuw ticket te gebruiken.

Tickets boot & Tours op San Giorgio Maggiore

Bezoek het eilandje San Giorgio Maggiore

Het kleine eilandje San Giorgio Maggiore ligt ten zuiden van de stadsdelen San Marco en Castello en ten oosten van het eiland Giudecca dat ook onderdeel is van Venetië. Het wordt omringd door het Bacino San Marco, het Canale di San Giorgio Maggiore en de grote lagune. Het eiland is vooral bekend vanwege de Chiesa di San Giorgio Maggiore (de kerk) en de bijbehorende Campanile di San Giorgio (de toren). Deze toren kan bezocht worden om van het uitzicht vanaf het eilandje te genieten en veel bezoekers geven aan dat u vanaf hier mooiere uitzichten hebt dan vanaf het Campanile de San Marco. Bijkomend voordeel is dat het hier rustiger is, dan op het drukke San Marco plein met de diverse omringende en zeer populaire bezienswaardigheden.

San Giorgio MaggioreHet eiland San Giorgio Maggiore in Venetië
basiliek San Giorgio Maggiore in VenetiëDe basiliek San Giorgio Maggiore

De belangrijkste bezienswaardigheid

De San Giorgio Maggiore kerk ligt op het noordelijke puntje van het eilandje. De eerste kerk die op deze plek gebouwd werd, stamt uit de 8e eeuw. Heel vroeger waren er wijngaarden en zelfs een molen op het eiland. Later werd er een klooster toegevoegd. Toen er een belangrijke heilige op het eiland begraven werd, bracht dit de doge en zijn vrouw er toe elk jaar het eiland te bezoeken en de heilige te eren. Hierdoor ontstond een belangrijk feestdag voor de republiek Venetië, waarbij duizenden kaarsjes in de Bacino di San Marco dreven. Toen de republiek ophield te bestaan, verdween deze feestdag helaas ook. De kerk is meerdere malen beschadigd geweest, onder andere door brand en een aardbeving, maar altijd is de kerk weer opgebouwd. Dit lot trof ook de Campanile.

  • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 9:30-12:30 uur en 14:30-18:30 uur. Op zondag 14.00-18.30 uur.
  • Entree kerk en campanile: 6 euro

Wat is er nog meer te zien op San Giorgio Maggiore?

Andere interessante plekken op het kleine eilandje zijn het openluchttheater Teatro Verde, het auditorium Los Squero en de jachthaven. Wie graag naar zeilbootjes kijkt, kan bij de Compagnia della Vela terecht om te zien of de zeilclub met een groep les aan het volgen is. Ook de vuurtoren is favoriet bij veel toeristen. Het is geen grote vuurtoren, maar toch een markante aanwezigheid aan het begin van de San Giorgio Maggiore jachthaven.

Giorgio Cini Foundation

De Giorgio Cini Foundation is gevestigd in het aangrenzende klooster. Het herbergt nu een historische bibliotheek en is ook een locatie voor tentoonstellingen, concerten en vergaderingen. Het is mogelijk een deel van dit klooster te bezoeken met een rondleiding langs o.a. het Borgus Labyrinth of langs de tien Vaticaanse kapellen.


Waar ligt het eiland in Venetië?

San Giorgio Maggiore
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.67%) 8 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Venetië gehad vanwege de goede tips over de bezienswaardigheden in Venezia."